Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zomercolumn Jeroen Snel: Royale rust

24 juli 2020 · Leestijd 4 min

Nu het koninklijk gezin op vakantie is en de rust is weergekeerd blikt onze presentator Jeroen Snel terug op de afgelopen tijd. Hoe was het bijvoorbeeld om in coronatijd verslag te doen van de koninklijke bezoeken?

Ze zijn al even op vakantie: Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane. Als het goed is genieten ze op dit moment van zon, zee en strand. In Griekenland is het goed toeven. De corona-pandemie lijkt er redelijk onder controle en de maatregelen zijn dezelfde als die in Nederland. Royale rust voor onze royals in hun prachtige villa.

Het was een bewogen tijd voor de koning en de koningin. Terug van het staatsbezoek aan Indonesië werd in maart hun agenda volledig schoongeveegd. Eerst met het hele gezin in quarantaine omdat ze in Vorarlberg in Oostenrijk waren geweest. Skioord Lech had veel besmettingen en iedere vakantieganger werd opgeroepen om twee weken in quarantaine te gaan. De Oranjes testten negatief maar moesten zich uit voorzorg toch afsluiten van de buitenwereld. Bij het jaarlijkse fotomoment in de tuin bij Paleis Huis ten Bosch vertelde Willem-Alexander dat hij deze tijd toch ook weer niet had willen missen omdat het z’n gezin ook weer hechter heeft gemaakt.

Tijdens de coronacrisis bleef het koningspaar wel op pad gaan door middel van de zogeheten corona-gerelateerde werkbezoeken. We zagen de koning op het ministerie van Buitenlandse Zaken, op een basisschool in Den Haag en op tal van andere plaatsen in het land. In het begin nog een beetje onwennig vanwege de anderhalve meter afstand die gehouden moest worden. Voor het eerst zagen we de koningin met een mondkapje op tijdens haar werkbezoeken. Of het nu ging om mensen die werken in de zorg of mensen die een economisch moeilijke tijd doormaken, Willem-Alexander en Máxima wilden ze graag ontmoeten om naar ze te luisteren en zo veel mogelijk te steunen.

Lees verder onder de foto's.

Samenwerking

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ook voor ons was het even wennen om onder nieuwe omstandigheden ons werk te doen en Blauw Bloed te blijven maken. Waar voorheen tientallen fotografen en meerdere cameraploegen verslag konden doen van de werkbezoeken werd nu steeds één cameraman en één fotograaf uitgenodigd. Bezoeken werden niet meer vooraf aangekondigd om een grote toeloop te voorkomen. Daarom werd ik iedere maandag door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gebeld om de week door te nemen. Van de werkbezoeken die zouden plaatsvinden konden wij er meestal één of twee voor onze rekening nemen. Van de andere werkbezoeken kregen we vervolgens beelden van onze collega’s van de NOS, RTL of SBS. Zo werd door publieke en commerciële omroepen uitgebreid samengewerkt en konden we iedere week een mooi overzicht maken van de bezoeken.

Daarnaast tipte de RVD ons over beelden van de video-calls die Willem-Alexander en Máxima hadden gedaan. Bijzonder was het gesprek dat de koning voerde met een locatie van Philadelphia zorg waar hij uitgebreid met medewerkers sprak.

Ik was enorm blij dat we op deze manier onze uitzendingen konden blijven maken. Aan het begin van deze corona-tijd zag het er even naar uit dat we niet meer met een camerateam de deur uit mochten. Dat viel dus mee, en veel mensen hebben onze uitzendingen bekeken. De kijkcijfers waren hoog. Zowel nieuwe mensen als onze trouwe achterban keken de uitzending. Want ik realiseer me maar al te goed dat we juist voor onze oudere kijkers, die een tijd lang geen familie op bezoek mochten krijgen, een vertrouwde gast zijn op de zaterdagavond.

Geniet deze weken van een aantal bijzondere documentaires bij Blauw Bloed Extra. Van Charles en Camilla tot de Zweedse koninklijke familie. En kijk ook naar de mooie serie over de Windsors iedere dinsdagavond bij de EO op NPO2.

Voor nu is het ook voor ons even genieten van een zomervakantie. Royale rust, net als de koning en de koningin, om straks in september weer volop aan de slag te gaan.

Foto's: Blauw Bloed en ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--