BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Fabiola moet geld inleveren

Koningin Fabiola van België zal het in de toekomst waarschijnlijk met minder moeten gaan doen.

De regering onder leiding van de socialist Elio Di Rupo wil nog voor de zomer de koninklijke toelages voor onder anderen de koningin-weduwe veranderen. In België worden deze toelages dotaties genoemd.

De Belgische Senaat deed in 2009 al aanbevelingen. Zo zou de dotatie van de overlevende echtgenoot van de koning niet hoger mogen zijn dan die van de troonopvolger. Bovendien moet er een betere controle op de toelages komen. Deze aanbevelingen wil het kabinet nu versneld overnemen, zo is vrijdag besloten, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Eerder was afgesproken dat de koninklijke toelages aangepast zouden worden bij het aantreden van een nieuwe koning. De commotie die er deze week ontstond over een stichting van koningin Fabiola, is nu reden voor Di Rupo om de toelages nu al aan te passen.

Fabiola krijgt jaarlijks circa 1,4 miljoen euro aan toelages. Kroonprins Filip krijgt elk jaar circa 900.000 euro. De aanpassing houdt dus in dat ofwel de dotatie van Fabiola zakt, ofwel dat die van Filip stijgt. Maar dat laatste achten Vlaamse media niet waarschijnlijk.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: