BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Filip reikt prijs uit aan Remco Campert

Koning Filip van België reikt in oktober de Prijs der Nederlandse Letteren uit op het Koninklijk Paleis van Brussel. Dit is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor een auteur die een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

Dit jaar krijg schrijver, dichter en columnist Remco Campert (85) de prijs. De Prijs der Nederlandse Letteren is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied en wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie, een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van Nederlandse taal.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 40.000 euro. De jury roemt de schrijver omdat hij 'lichtheid in de Nederlandstalige literatuur' brengt. "Campert is een groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven, maar heeft zich nooit vastgereden in clichés."

Drie jaar geleden ging de prijs naar de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Eerdere winnaars zijn onder anderen Cees Nooteboom, Hella Haasse, Gerard Reve en Harry Mulisch.

 

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: