BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Harald in Australië voor staatsbezoek

Koning Harald en koningin Sonja zijn zaterdag, op de 78e verjaardag van de Noorse vorst, voor een staatsbezoek van een week aangekomen in Australië. Na een rustdag in Sydney reisde het koningspaar zondag door naar de hoofdstad Canberra, waar maandag het bezoek is begonnen.

Op de eerste officiële dag van het staatsbezoek bezocht het koningspaar het Australian War Memorial, waar ze het gastenboek tekenden. Tevens plaatste koning Harald een klaproos op het monument voor de Tweede Wereldoorlog. In Canberra staan ook ontmoetingen op het programma met premier Tony Abbott en gouverneur-generaal Peter Cosgrove.

Het is de eerste keer dat een Noorse koning op staatsbezoek is 'Down Under'. Doel van de visite die het koninklijk gezelschap behalve naar Canberra en Sydney ook naar het West-Australische Perth voert, is de bevordering van de handelsrelaties tussen beide landen. De koning bezoekt onder meer een aantal seminars waar Noorse bedrijven zich presenteren aan hun potentiële Australische klanten of partners.

Koning Harald zit inmiddels 24 jaar op de Noorse troon, sinds hij in 1991 zijn overleden vader Olav V opvolgde.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: