BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar in Washington bij diner

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond in Washington al een voorsprong genomen op hun officieel bezoek aan de Verenigde Staten. Het paar woonde in de residentie van ambassadeur Rudolf Bekink een diner bij met vertegenwoordigers van verschillende 'denktanks', beleidsmakers en vooraanstaande Amerikanen.

Die kwamen bijeen om te praten over problemen en dilemma's bij onder meer handel en economie, veiligheid, klimaatverandering, privacy en internetvrijheid. De koning en koningin, die aan aparte tafels zaten, wisselden na het hoofdgerecht van tafel om van zoveel mogelijk experts te kunnen horen.

Het diner was oorspronkelijk een dag later gepland, aan het einde van de eerste dag van het officieel bezoek aan de Verenigde Staten dat maandag begint. Maar omdat het koningspaar de kans kreeg maandagavond Amerikaanse veteranen te eren tijdens een honkbalwedstrijd van de Washington Nationals, werd het etentje verschoven.

Uitdagingen

Voorafgaand aan het diner schetste minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de uitgangspunten van het Nederlandse buitenlandse beleid. "De wereld heeft zelden zulke uiteenlopende uitdagingen gekend'', aldus Koenders. "Terrorisme en extreem geweld, illegale migratie zijn de zichtbare gevolgen van de geopolitieke aardbevingen die plaatsvinden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa."

Nederland wil werken aan herstel en versterking van samenwerking op mondiaal, trans-Atlantisch en Europees niveau om van de VN en EU weer de 'automatische stabilisatoren' te maken die ze in de internationale politiek waren, zo zei Koenders. Van de experts aan tafel hoopte hij ideeën en suggesties te krijgen en mogelijk antwoorden op de problemen en dilemma's.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen vanaf maandag een driedaags officieel bezoek aan de Verenigde Staten. Het is de eerste keer sinds zijn aantreden dat hij een officieel bezoek brengt na eerdere staatsbezoeken aan Polen, Japan, Korea, Denemarken en Canada.

In het internationaal protocol staat een staatsbezoek op de hoogste trede. Het staatshoofd van het ene land gaat op visite bij het staatshoofd van een ander land. Het programma kent een aantal vaste onderdelen of verplichte nummers. Een welkomstceremonie, vaak een kranslegging, een bezoek aan parlement en premier van het land, een staatsbanket en een tegenprestatie van de gast in de vorm van een lunch, diner of in het geval van Nederland, een concert of dansvoorstelling.

Een staatsbezoek neemt meestal twee dagen in beslag, al willen de presidenten van grootmachten als Rusland, China en de VS de tijd nog wel eens bekorten tot één dag of zelfs minder. De Amerikaanse president zou niet meer aan werken toekomen als hij alle uitnodigingen voor een staatsbezoek zou honoreren, en als hij ook iedereen die langs willen komen in Washington op een staatsbezoek zou trakteren.

Staatsbanket

Voor een staatsbezoek is daarom ook een alternatief voorhanden: het officieel bezoek. Daarbij is meestal de regering de uitnodigende partij en speelt het staatshoofd van het land dat wordt bezocht een meer bescheiden rol. Het servies en het zilver bestek kunnen in de kast blijven. Een ontvangst is voldoende, een staatsbanket hoeft niet. Obama heeft daarom voor die variant gekozen voor de visite van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Zelf heeft de koning ook al een paar inkomende officiële bezoeken gehad, zoals in 2013 van de hoogbejaarde Israëlische president Shimon Peres. Omdat een officieel bezoek meer vrijheid geeft en gast en gastheer in overleg zelf kunnen bepalen hoe ze het programma invullen, was er voor Peres wel een diner op paleis Noordeinde en ook een ceremoniële ontvangst. Ook brachten prins Albert van Monaco en de Franse president François Hollande een officieel bezoek aan Nederland.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: