BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Officieel bezoek koningspaar aan VS dag 1

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen hun officiële bezoek aan de Verenigde Staten maandag met een kranslegging op de nationale begraafplaats Arlington. Daar had het koningspaar ook een ontmoeting met een aantal Amerikaanse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland vochten.

Het bedanken van de Amerikanen voor hun aandeel in de bevrijding is naast het bevorderen van de handelsbetrekkingen een van de hoofddoelstellingen van het driedaagse bezoek.

Barack Obama

Het is koningspaar werd maandag in het Witte Huis ontvangen door president Barack Obama. Ze kregen uiteindelijk drie kwartier voor de ontmoeting, een kwartier langer dan gepland. De ontmoeting vond plaats die in de zogenoemde Oval Office, het kantoor van de Amerikaanse president.

In de Oval Office werden aan het einde van de ontmoeting waarbij ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig was, de media toegelaten. President Obama gaf een uitgebreide opsomming van de gespreksonderwerpen: van de goede hulp van Nederland bij de bestrijding van ebola tot de rol binnen NAVO en EU, en het eerbetoon aan de Amerikaanse veteranen eerder op de dag. "Fijn dat u enkelen uit onze grootste generatie heeft ontmoet. Deze mensen zijn in de schemering ('twilight') van hun leven", merkte de president op.

MH17

Obama had geen aantekeningen nodig maar gaf zijn weergave van de discussie in één lange voordracht, zonder versprekingen of aarzelingen. Máxima kreeg lof toegezwaaid voor haar VN-werk en Nederland werd bestempeld tot "onze oudste bondgenoot". Eerdere presidenten wezen daar bij voorgaande koninklijke bezoeken, zoals de staatsbezoeken van koningin Juliana (1952) en koningin Beatrix (1982) ook al op.

De Amerikaanse president steunt de manier waarop Nederland het onderzoek uitvoert naar de toedracht van het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Het is belangrijk dat de waarheid boven water komt en dat schuldigen aan deze tragedie worden gestraft, aldus Obama. "Er kan volgens de president ook geen amnestie zijn", zei Koenders in een toelichting na afloop.

Barack Obama heeft veel waardering voor het werk van koningin Máxima, die voor de VN werkt aan betere toegankelijkheid van financiële diensten. "Te veel mensen zijn daarvan buitengesloten", aldus Obama. Hij sprak over het koningspaar als 'geweldige vrienden'.

Obama herinnerde aan de gastvrijheid die hij vorig jaar in Nederland genoot bij de nucleaire veiligheidstop in Den Haag. "We delen meer dan 400 jaar geschiedenis en zijn tot de dag van vandaag bondgenoten. Ik ben 'His Majesty' dankbaar voor zijn voortdurende vriendschap.''

Medeleven

Koning Willem-Alexander op zijn beurt was dankbaar voor de gastvrijheid van Obama en condoleerde vice-president Joe Biden met het overlijden van zijn zoon dit weekeinde. "Een nieuwe tragedie in zijn leven". De koning gaf een kort overzicht van het programma van zijn bezoek en vergat niet te melden dat hij dinsdag naar Obama's thuisstad Chicago gaat. Obama knikte daarbij instemmend.

De koning vond het 'geweldig' om de president weer te zien en terug te zijn in het Witte Huis, dat hij met Máxima in 2009 al eens bezocht. Hij sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van overstromingen in Texas en Oklahoma. "Als Nederland kan helpen, dan doen we het graag." De koning bedankte Obama voor wat de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan om Nederland zijn vrijheid terug te geven en ook wees hij op de aloude banden die begonnen met Henry Hudson en de stichting van het huidige New York.

De Amerikaanse media probeerden de president aan het slot te verleiden commentaar te geven op tientallen actuele zaken in een kakofonie van vragen, niettegenstaande de instructie dat er geen vragen gesteld mochten worden. Het koningspaar keek geamuseerd toe, Obama hield verder zijn mond.

Wereldbank

Het koningspaar bezocht maandagmiddag in de Wereldbank. Daar ontmoetten ze de premiers Mike Eman (Aruba), Ivar Asjes (Curaçao) en Marcel Gumbs (St Maarten) om samen met hen en de leiders van de bank te praten over duurzame ontwikkeling van de Caribische eilanden.

Het koningspaar werd ontvangen door Wereldbank-president Jim Kim en de Nederlandse bewindvoerder bij de bank, oud-staatssecretaris Frank Heemskerk. Bij aankomst werd ook een groepsfoto gemaakt met alle Nederlandse medewerkers van de bank.

Tijdens een rondetafelgesprek onder leiding van Jorge Familiar, de vice-president van de bank voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, werd vooruit geblikt naar de komende vijftien jaar en werden de problemen die eilanden in het gebied traditioneel tegenkomen tegen het licht gehouden.

De kleine schaal waarop geopereerd moet worden, geeft tal van moeilijkheden, aldus Familiar, maar Aruba en Curaçao hadden volgens hem de laatste jaren goede stappen gezet op onder meer het gebied van duurzame energie en behoud van de koraalriffen.

Amerikaanse Congres

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten maandagmiddag (lokale tijd) ook een bezoek aan het Amerikaanse Congres. Daar werden ze eerst ontvangen door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en daarna door de voorzitter van de Senaat.

Tussendoor had het paar een aparte ontmoeting met de 'Dutch caucus', parlementsleden met een Nederlandse achtergrond of met een bijzondere interesse in de Nederlands-Amerikaanse betrekkingen.

Tot slot van het bezoek was het de bedoeling dat Willem-Alexander en Máxima in de Rotunda, de ruimte onder de koepel van het Congres, naar een schilderij zouden kijken die de inscheping van de 'Pilgrim' in Delfshaven in beeld brengt.

Nancy Pelosi, de fractievoorzitter van de Democraten in het Huis, had echter andere plannen voor het koninklijk bezoek. Zij had bedacht dat het leuk zou zijn als haar Nederlandse schoonzoon Michael Vos met zijn gezin met Willem-Alexander en Máxima zou poseren. En dus bracht de gids het paar naar haar familie die voor een schilderij ernaast stond opgesteld. Pelosi bedankte de man, en zei in een terzijde 'ze hadden eigenlijk dát schilderij moeten bekijken."

Afgelast

De honkbalwedstrijd die koning Willem-Alexander en koningin Máxima maandagavond (plaatselijke tijd) in Washington zouden bijwonen, is afgelast. Reden is het noodweer dat de Amerikaanse hoofdstad enkele uren lang teisterde.

Het koningspaar was al naar het stadion gekomen voor het duel van de Washington Nationals en de Toronto Blue Jays. In het stadion zouden tijdens de wedstrijd Amerikaanse veteranen worden geëerd, waarbij Willem-Alexander en Máxima aanwezig zouden zijn.

Het duel is verplaatst naar dinsdag, maar dan zijn Willem-Alexander en Máxima al in Michigan.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: