BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Opname toespraak Hirohito over Japanse capitulatie komt beschikbaar

De Japanse Keizerlijke Hofhouding maakt volgende maand de originele opname openbaar waarmee keizer Hirohito op 15 augustus 1945 de Japanse capitulatie bekendmaakte, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Volgens een paleiswoordvoerder is de opname, die bekend staat als Gyokuon Hoso ofwel de 'keizerlijke uitzending' in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en zal deze digitaal beschikbaar worden gesteld. Dit als onderdeel van de herdenking van de 70e verjaardag van het einde van de oorlog.

Voor de Japanners was de toespraak destijds de eerste keer dat ze de keizer hoorden praten. Militairen die de capitulatie als verraad zagen, probeerden de uitzending nog te verhinderen en bestormden het keizerlijk paleis. De toespraak was eerder opgenomen, en bleef uit hun handen.

Het paleis zal tegelijkertijd ook foto's tonen van de keizerlijke schuilplaats voor luchtaanvallen, die binnen het uitgebreide paleizencomplex was gelegen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: