BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Roemeense koning neemt kleinzoon titel af

De Roemeense koning Mihai heeft met onmiddellijke ingang zijn kleinzoon Nicolae zijn titel 'prins van Roemenië' ontnomen en hem geschrapt uit de lijn van troonopvolging. Dat heeft het bureau van de koning maandag bekendgemaakt. Het besluit van de hoogbejaarde Mihai (94) is al op 1 augustus ondertekend.

 Prins Nicolae van Roemenië was niet opgewassen tegen de taken en rol die van hem werden verwacht. Zijn grootvader koning Mihai heeft daarom in overleg met de prins en zijn moeder prinses Elena besloten de 30-jarige Nicolae met onmiddellijke ingang te ontheffen van zijn titels en recht op troonopvolging.

Die verklaring geeft de koninklijk raadsman John Luca Vlad maandag tegenover Roemeense media nadat het hof het verrassende besluit ten aanzien van Nicolae (30) had bekendgemaakt. In Roemenië was het besluit 'breaking news'. De prins was de laatste jaren juist naar voren geschoven om de in 1947 door de communisten afgeschafte monarchie toekomst te geven. Hij nam aan tal van evenementen deel en vertegenwoordigde het koningshuis ook in het buitenland.

Geen straf

"Er knaagde echter iets", aldus Vlad. "Dit was niet de bestemming die Nicolae voor zichzelf zocht. Het verlangde van hem dat hij er 24 uur per dag mee bezig was." Daarom is het besluit genomen hem zijn last te ontnemen. "Het is geen straf, het is een beslissing gericht op de toekomst. Het staat Nicolae toe zich met andere zaken bezig te houden die hem na aan het hart liggen", verduidelijkte de raadsman het voor de 94-jarige koning 'moeilijke en droevige besluit'.

Mihai nam zijn besluit met het oog op de tijd wanneer hij en zijn opvolgster kroonprinses Margarita er niet meer zijn. Roemenië heeft dan een regering nodig die bescheiden is, uitgebalanceerd, met hoge normen en waarden. De koning hoopte dat zijn kleinzoon een geschikte manier zal vinden om die idealen te dienen en uit te dragen.

Media

In de Roemeense media is maandag verrast gereageerd op het onverwachte besluit. 'De koning zal wel weten waarom hij dit heeft gedaan', aldus een zegsman van de monarchistische beweging.

Koning Mihai, in 1947 afgezet door de communisten, had alleen maar dochters en volgens de bepalingen van de vooroorlogse grondwet konden alleen mannen op de troon komen. De in Zwitserland geboren Nicolas Medforth-Mills kwam in 1992 voor het eerst met zijn moeder en grootvader naar Roemenië. Nicolae werd op zijn 25ste prins en is de laatste jaren steeds meer en vaker naar voren geschoven als boegbeeld van de familie. Zo was hij vorig jaar in Italië gast bij het huwelijk van de Belgische prins Amedeo en in juni nog op semi-officieel bezoek in Azerbeidzjan.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: