BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Charles en het klimaat

Met zijn opmerking dat de oorlog in Syrië niet losstaat van de klimaatveranderingen heeft Prins Charles niet alleen verbazing gewekt, maar ook zijn stokpaardje weer eens bereden. Sinds jaar en dag houdt het milieu hem bezig en hij laat niet na zijn zorgen daarover te uiten.

In een interview met Sky News, dat maandagavond werd uitgezonden, zei hij: ‘Er is erg sterk bewijs dat een van de belangrijkste redenen voor deze gruwelen in Syrië een droogte was die vijf tot zes jaar duurde, waardoor grote groepen menen uiteindelijk het land moesten verlaten.’ Als de klimaatproblemen niet dwingend worden aangepakt, aldus de prins, stevent de wereld regelrecht af op ‘rampen en chaos’. ‘We hebben zoveel gevraagd van alle natuurlijke systemen en van al die aspecten van de natuur die we voor lief nemen.’

Catastrofaal

De prins van Wales oogst in brede kring bewondering en instemming vanwege zijn niet aflatende ijver voor duurzaamheid. Maar hij dreigt wel eens uit de bocht te vliegen en wordt niet altijd helemaal serieus genomen. Zo voorspelde hij enkele jaren geleden dat de wereld een ecologische ramp wachtte indien er geen drastische maatregelen genomen zouden worden tegen klimaatverandering. ‘De beste projecties vertellen ons dat we minder dan honderd maanden de tijd hebben om ons gedrag te veranderen om geen catastrofale klimaatverandering te riskeren’, aldus Charles in 2009 in een toespraak in Rio de Janeiro. De ramp zou zich dan in 2017 moeten voltrekken.

Het door de prins geschetste doemscenario veroorzaakte enige hilariteit, toen bleek dat hij zijn verwachtingen had bijgesteld. In een interview met de Western Morning News zei hij namelijk dat de wereld nog 35 jaar heeft voordat het kritieke omslagpunt is bereikt. Onder het sarcastische kopje ‘Charlie geeft ons uitstel’ concludeerde Climate Depot dan ook dan de prins ten opzichte van zijn eerdere voorspelling 33 jaar uitstel geeft.

Het voorval is typerend voor de manier waarop de media de Britse troonopvolger op de hak nemen. Daar heb je Charles weer, lijken ze te denken, met zijn biologische landbouw, en zijn leeuwen en beren als het over het klimaat gaat. De prins in kwestie lijkt zich er niet door van de wijs te laten brengen en gaat dapper door met het verspreiden van zijn boodschap. In 2005 verscheen het boek ‘De radicale prins’ waarin zijn ideeën worden uiteengezet. Daaruit kwam ook duidelijk naar voren dat hij uitermate spiritueel is ingesteld, wat bij voorbeeld blijkt uit zijn kijk op holistische geneeswijzen. Hij neemt graag de gelegenheid te baat om anderen erop te wijzen dat er meer is dan het zichtbare. En daarvoor gebruikt hij verschillende middelen, bijvoorbeeld het tijdschrift Men’s Health, dat hij in 2006 een interview gaf. In het interview vertelde de prins dat hij zich realiseert dat zijn uitlatingen de nodige hilariteit ontketenen. "Er worden veel grappen gemaakt over mijn ideeën. Maar is het echt zo controversieel om te suggereren dat we niet alleen bestaan uit een lichaam, maar ook uit een ziel?

Hypocriet

Natuurlijk geldt juist voor een hoge boom als Charles: Practice what you preach. Je critici zijn er immers als de kippen bij om genadeloos met je af te rekenen. Dat kun je bij voorbeeld de Britse anti-monarchistische actiegroep Republicans gerust toevertrouwen. Deze zomer oordeelde Graham Smith, boegbeeld van deze actiegroep, in de Daily Express: "Prins Charles is een hypocriet." Overal uitdragen dat we zuinig met het milieu moeten omspringen, maar het zelf niet zo nauw nemen met die principes. Wat was het geval? Charles had een helikopter gebruikt om van zijn huis Highgrove naar Windsor te vliegen om een polowedstrijd bij te wonen. Dat lijkt inderdaad niet erg passend bij iemand die voortdurend oproept het milieu te sparen. ‘Charles is een seriële hypocriet. Er is geen rechtvaardiging voor het rondvliegen in helikopters’, aldus Smith. ‘Je gaat een gezin van vier niet overtuigen om te bezuinigen op autogebruik als de prins zelf het land doorvliegt.’ Clarence House, het kantoor van Charles, had wel een verklaring voor de inzet van een helikopter. Drukke agenda, prins wilde niemand teleurstellen, en bovendien was de polowedstrijd pas in een laat stadium toegevoegd. ‘Hij wilde zijn tijd optimaliseren en daarvoor was het gebruik van een helikopter nodig. Er wordt elke keer een goede afweging gemaakt’, aldus de woordvoerder.

Nog even terug naar de oorlog in Syrië. De opmerking van Charles mag dan wat wenkbrauwen hebben doen fronsen, ze is bepaald niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een volgend wereldwijd conflict, zo wordt voorspeld, zou wel eens over water kunnen gaan. Een Amerikaans rapport van de National Intelligence Council concludeerde in 2012 dat 'na 2022 oorlogen steeds vaker zullen draaien rond water’. Misschien worden we nog wel eens aan de woorden van prins Charles herinnerd.

Anneke Verhoeven

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: