BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Royals steunen Frankrijk

Prins William en zijn vrouw Catherine hebben dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan de Franse ambassade in Londen. De hertog en hertogin van Cambridge tekenden daar het condoleanceregister voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Prins William heeft dinsdagavond het emotioneel beladen oefenduel tussen Engeland en Frankrijk (2-0) bijgewoond. De wedstrijd tussen de twee Europese grootmachten in het Wembley-stadion in Londen stond in het teken van de bloedige aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag.

Vele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie ook de Britse premier David Cameron en de Londense burgemeester Boris Johnson, zaten op de tribune tijdens het 'duel van solidariteit en verzet'. Voor het begin van de wedstrijd legden onder anderen de twee bondscoaches Roy Hodgson en Didier Deschamps met prins William, die erevoorzitter van de Engelse voetbalbond FA is, bloemen neer op het veld. Ook werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de slachtoffers. Beide teams speelden met rouwbanden.

In de afgelopen dagen was het Britse medeleven met de tragedie in Frankrijk al goed zichtbaar op en rond Wembley. De beroemde boog over het stadion was in de Franse kleuren verlicht en bij de ingang van het complex was het Franse motto Liberté, Egalité, Fraternité (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) in grote letters geprojecteerd. Aan de oproep om voor het begin van het duel uit volle borst het Franse volkslied mee te zingen, werd door het Britse thuispubliek massaal gehoor gegeven. De tekst van 'La Marseillaise' was op grote videoschermen te lezen. Van de traditionele rivaliteit tussen de twee voetbalnaties was deze keer in het Frans gekleurde stadion niets te bespeuren.

De Franse selectie maakte de terreur in Parijs van dichtbij mee. Tijdens het oefenduel met Duitsland waren de explosies in het Stade de France hoorbaar. Beide teams besloten na afloop uit voorzorg de nacht in het stadion door te brengen. De Franse middenvelder Lassana Diarra verloor een nicht bij de aanslagen van vrijdag, terwijl de zus van aanvaller Antoine Griezmann kon ontsnappen uit popzaal Bataclan, waar bijna negentig mensen werden vermoord.

Noorwegen

De Noorse prinses Mette-Marit en haar kinderen prinses Ingrid Alexandra, Marius en prins Sverre Magnus hebben dinsdag in Oslo een herdenking bijgewoond voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Dat maakt het Noorse koninklijk huis bekend.

De ceremonie vond plaats bij het gemeentehuis van Oslo. De middag was georganiseerd door de Franse ambassadeur in Noorwegen, Jean-Marc Rives. Er werd begonnen met een stemmig muziekstuk, waarna onder anderen premier Solberg en Rives een toespraak hielden. Na afloop werd er weer muziek gespeeld.

Bron: ANP