BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima bezoekt borstkankerziekenhuis

Koningin Máxima heeft dinsdagmorgen een werkbezoek gebracht aan het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven. Het ziekenhuis, dat in 2013 van start ging, is geheel gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker en daarmee uniek in Nederland. De koningin kreeg een uitgebreide rondleiding en sprak onder meer met medisch specialisten, verpleegkundigen en patiënten.

Het ziekenhuis levert zorg op maat, zo leerde Máxima omdat alle disciplines die te maken met de behandeling bij elkaar zijn gebracht en intensief samenwerken: van chemotherapie tot plastisch chirurg. "Als patiënt kom je in een warm bad terecht, je bent eigenlijk geen patiënt maar iemand waarvoor wordt gezorgd. Je voelt je soms net in een hotel. Ziekenhuizen kunnen hier veel van leren", vertelde een onder behandeling staande vrouw aan de koningin.

Máxima wilde onder meer weten of de gerichte focus van het ziekenhuis ook al betere resultaten liet zien. Dat kon echter na zo'n korte tijd nog niet worden aangetoond, daarvoor was nog meer tijd nodig luidde het antwoord. Maar dat de verzorging veel beter was dan in 'gewone ziekenhuizen' was volgens personeel en patiënten wel duidelijk.

Opeens staat Máxima aan het bed

Voor een aantal patiënten verliep de dinsdagmorgen iets anders dan verwacht. Máxima kwam op werkbezoek en dat betekende dat de koningin opeens aan bed verscheen, en kwam praten met vrouwen die chemotherapie ondergingen. Dat werden meteen hartelijke, maar ook emotionele gesprekken.

De patiënten die de koningin sprak waren lyrisch over de opvang, steun en behandeling. "We hebben ze er niet op uitgezocht", verontschuldigde oprichter en directeur Jan van Bodegom zich met enigszins gespeelde bescheidenheid. Het was ook zonder de spontane uitingen wel duidelijk dat zijn concept is aangeslagen.

Máxima zou oorspronkelijk het ziekenhuis hebben geopend, maar omdat er aanvankelijk ook bedenkingen waren over het samenbrengen van alle zorg voor borstkanker op één plek werd daar uiteindelijk van af gezien en beloofde de koningin later eens langs te komen voor een werkbezoek. Die belofte werd nu nagekomen. "Ik ben blij dat ik later kon komen, het is veel leuker om het ziekenhuis in gebruik te zien", aldus Máxima.

Wij waren aanwezig bij het bezoek van koningin Máxima aan het ziekenhuis en doen zaterdag verslag in de uitzending.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: