BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Joachim neemt koninklijke taken waar

Prins Joachim, de jongste zoon van koningin Margrethe, heeft maandagmiddag in de Deense hoofdstad Kopenhagen twee ministers beëdigd. Joachim is sinds zaterdag namelijk regent en dat betekent dat hij alle taken van het staatshoofd overneemt. Inclusief het in ontvangst nemen van het ontslag van een minister en het zo nodig aanstellen van een nieuwe.

Het is een staatsrechtelijke constructie die Nederland niet kent. De koning wordt tijdens verblijf in het buitenland niet vervangen door een troongerechtigd meerderjarig lid van de familie, bijvoorbeeld prinses Margriet terwijl hij en zijn broer prins Constantijn op skivakantie zijn in Oostenrijk. De koning tekent indien nodig ook in Lech gewoon wetten en besluiten en kan bewindslieden ook vanaf zijn vakantieadres ontslag verlenen.

In Denemarken echter vergt een buitenlandse reis van koningin Margrethe, die nu op vakantie is in Noorwegen, altijd meer planning. Ze moet altijd een vervanger aanwijzen. Kroonprins Frederik komt als eerste in aanmerking, maar die is zaterdag vertrokken voor een handelsmissie naar Saudi-Arabië en Qatar. Margrethe's tweede zoon prins Joachim en haar zus prinses Benedikte kunnen de taak ook vervullen. Dit keer is het dus Joachim die de staatszaken tot 3 maart waarneemt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: