BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Britse royals bij viering Gemenebest

Koningin Elizabeth heeft maandagmiddag met een aantal familieleden een dienst bijgewoond ter ere van het Gemenebest. De vorstin, al 64 jaar het hoofd van de losse verzameling van voornamelijk voormalige Britse koloniën, werd in Westminster Abbey vergezeld door echtgenoot prins Philip, zoon prins Andrew en kleinkinderen prins Harry en prins William, die samen met Catherine was gekomen.

Het thema van de viering op Commonwealth Day - de tweede maandag van maart - was een 'inclusief Gemenebest', waarin er voor iedereen kansen zijn. Dat is belangrijk, liet koningin Elizabeth weten in een boodschap die zondag al was verspreid. Diversiteit moet worden geaccepteerd en gaat verder dan het slechts erkennen van verschillen en tolerantie, aldus de vorstin.

De koningin is al haar hele leven zeer toegewijd aan het Gemenebest, dat inmiddels 53 landen telt, inclusief de voormalige Portugese kolonie Mozambique en het voormalige Belgische mandaatgebied Rwanda. Eens in de twee jaar komen de staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor een topconferentie. De laatste keer was dat afgelopen november op Malta.

De hoed van Kate

De aanwezigheid van Kate zorgde maandag voor veel belangstelling voor de dienst. De hertogin van Cambridge droeg een grijze jas van Erdem en een grote, door John Boyd, ontworpen hoed. John Boyd was één van prinses Diana's favoriete hoedenontwerpers.

Bron: ANP