BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Marokko in Amsterdam bestormd door fans

Koning Mohammed VI van Marokko wordt overal waar hij in Amsterdam verschijnt, bestormd door Marokkanen en Marokkaanse Nederlanders. Die riepen hem toe, schudden zijn hand en omhelsden hem en bovenal, wilden met de koning op de foto.

Voor de ingang van het Waldorf Astoria hotel aan de Amsterdamse Herengracht stonden zaterdag nieuwsgierigen M6, zoals de koning informeel wordt genoemd, op te wachten. De koning stelde zijn fans niet teleur door ruim de tijd te nemen voor het maken van selfies, en daarvoor zelfs weer de trap af te lopen toen zich enkele wat oudere Marokkaanse vrouwen aandienden.

De Marokkaanse koning, die sinds zijn troonsbestijging in juli 1999 nog nooit voor een officieel bezoek in Nederland is geweest, arriveerde vrijdag op Schiphol-Oost na bezoeken aan Rusland, Hongarije en Tsjechië. Het bezoek heeft voor zover bekend een privékarakter.

Van Nederlandse kant zijn ook geen mededelingen gedaan over ontmoetingen met Nederlandse autoriteiten, hoewel Marokkaanse media daar wel melding van maakten. Nederland telt na Frankrijk, Spanje en België de grootste Marokkaanse gemeenschap in Europa.

Thee en lekkernijen voor fans

De Marokkaanse Mohammed VI heeft zijn fans in Amsterdam niet buiten laten kleumen. De tientallen belangstellenden voor zijn hotel aan de Herengracht werden zaterdagavond door koninklijk personeel getrakteerd op thee en grote schalen met Marokkaanse lekkernijen die getuige video-opnamen op de aan de koning gewijde Facebook-pagina enthousiast werden begroet.

De Marokkaans-Nederlandse media proberen het privébezoek van de koning op de voet te volgen. Probleem is dat er geen details over bekend zijn. Om een glimp op te kunnen vangen van M6 hebben fans daarom de wacht betrokken voor het Waldorf Astoria hotel waar de vorst sinds vrijdag verblijft.

Dat wachten werd zaterdag al beloond toen de koning de tijd nam om op de foto te gaan met het publiek. Een gewoonte die hij al langer heeft.

Beveiligers verstoring tv-opnamen

Marokkaanse beveiligers hebben zondag in Amsterdam geprobeerd televisie-opnamen van koning Mohammed VI te verhinderen. Een cameraman die op de Herengracht wilde filmen toen de Marokkaanse koning zich onderhield met fans werd gehinderd en vermaand door de bewakers van 'M6', zoals de vorst wel wordt genoemd.

Videobeelden van het incident maken duidelijk dat fotograferen - bij voorkeur selfies - wel was toegestaan, zoals eerder ook het geval was tijdens het privéverblijf, maar dat professionele beelden niet waren gewenst. "Geen camera, geen camera, geen camera", zei de geagiteerde beveiliger.

De cameraman verweerde zich tegen de beveiligers, beloofde op afstand te blijven maar maakte ook duidelijk dat hij zich op de openbare weg bevond en dat ze in Amsterdam waren, waar filmen is toegestaan.

Op Facebook gaf de Marokkaan Soufian El Bahri, die nauwgezet verslag doet van het bezoek en die zelf ook filmt, als commentaar dat de cameraman in Marokko er niet zo gemakkelijk vanaf was gekomen. "Stel je voor dat dit in Marokko was."

Naar verluidt vertrekt de koning zondag uit Amsterdam.

Bron: ANP

شوفو شنو وقع ليوما لملكنا فالفندق للي ساكن فيه

سفيان البحري: التبوريشة شوفو شنو وقع لملكنا فالفندق للي ساكن فيهللي ماشافش هاد الفيديو ماشاف والو كلشي يبارطاجي ✋ SOUFIANE ELBAHRI سفيان البحري

Geplaatst door ‎Roi Du Maroc: Mohammed 6 محمد السادس‎ op zondag 27 maart 2016

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: