BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Marokkaanse koning vertrokken uit Nederland

De vakantie van koning Mohammed VI zit erop. Even voor 16.00 uur verliet hij woensdagmiddag zijn hotel aan de Herengracht in Amsterdam op weg naar Schiphol-Oost. Daar stond zijn nieuwe Boeing 747, een geschenk van de president van de Verenigde Arabische Emiraten, al een paar dagen geparkeerd. Koning Mohammed, bij zijn vertrek gekleed in een djellaba, verbleef sinds vrijdag in Amsterdam.

Voor gewoon verkeer was er op de Herengracht enige tijd geen doorkomen aan. Het was voor het hotel nog drukker dan in voorgaande dagen. Honderden Marokkaanse Nederlanders wilden de koning voor zijn vertrek nog zien, de hand schudden of met hem op de foto.

De koning had de voorbije dagen wachtenden al een paar keer laten trakteren op thee en koekjes. Dat leidde op sociale media tot veel juichende commentaren. "Hij houdt echt van zijn volk en het volk houdt van hem. Ben trots om een Marokkaan te zijn alleen al door hem", aldus een koningshuisfan.

Tegengeluiden waren er ook. "Zijn slaven deelden koek en lekkernijen uit. Dat leidde dus wel tot veel chaos, alles in het kader van de marketing van het andere gezicht van de dictatuur", aldus een 'Amazigh Nederlander' in een opiniestuk.

Woensdag werd bekend dat de koning 30.000 euro had geschonken voor de nieuwbouw van de Al-Ihsane moskee in Amsterdam Nieuw-West. De grote schenking kwam volkomen onverwacht, meldde de moskee op haar website.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: