BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Bernhard gaf oud-generaal opdracht vanaf sterfbed

Het oude paleis Soestdijk moet een centrum voor veteranen worden. Oud-generaal Ted Meines deed woensdag een hartstochtelijk pleidooi daarvoor in de Tweede Kamer. Hij zou van prins Bernhard vanaf diens sterfbed de opdracht hebben gekregen om goed voor de veteranen te zorgen, zo vertelde hij eerder al.

Meines wil een nationale plek voor oude en jonge veteranen om elkaar te ontmoeten. "Waar we ons thuis voelen en waar we thuis horen'' als verdedigers van volk en vaderland, aldus de oud-generaal. Ook ziet hij graag een herdenkingsplek en een museum. De enthousiaste 94-jarige erkende dat zijn plan nog niet veel concreter is. Mogelijk is alleen een deel van het complex voldoende.

Politici reageerden woensdag met sympathie, maar hadden vragen over de kosten. "We worden hier even stil van. En dat gebeurt hier niet zo vaak'', aldus Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA). Haar partij, coalitiepartner VVD en andere partijen vroegen zich wel af hoe alles moet worden betaald. De Kamer buigt zich donderdag over de toekomst van het voormalige paleis van koningin Juliana en prins Bernhard.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: