BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zomerjurkjes Juliana en Wilhelmina op Het Loo

Het Loo heeft in de audiëntiezaal van het paleismuseum een kijkdoosvitrine ingericht met veertien jurkjes die de koninginnen Wilhelmina en Juliana in hun jeugd als prinsesjes hebben gedragen tijdens hun zomerse verblijf in Apeldoorn.

Zowel Wilhelmina als Juliana bracht menige zomer door bij paleis Het Loo, en dan het liefst bij een houten chalet dat Wilhelmina als tweejarige van haar vader koning Willem III cadeau had gekregen. Een soort Zwitsers poppenhuis, maar dan levensgroot, met een salon, boudoir en bovenkamer met balkon.

De jeugdige Wilhelmina en later Juliana maakten graag gebruik van de keuken, waar ze 'kookten', en naast het chalet was een hooiberg, en een bloemen- en moestuin. Voor de zomerdagen was in die tijd passende kleding gewenst - liefst wit, met een cape en in die tijd bijpassende katoenen zomerhoedjes of hoedjes van stro met bloemen. Accessoires als handschoentjes en parasols vervolmaakten het geheel.

Tijdens de zomermaanden - tot 31 augustus - zijn veertien van die jurkjes tentoongesteld in Het Loo, waar tot 21 augustus ook de expositie 'Koninklijke foto's' van fotograaf Vincent Mentzel nog is te zien.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: