BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar bezoekt Christchurch in Nieuw-Zeeland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmorgen (lokale tijd) op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland aangekomen in Christchurch, op het Zuidereiland.

Het bezoek begon bij het Willowbank Wildlife Reserve waar de Nieuw-Zeelandse inheemse vogel de kiwi voor uitsterven wordt behoed door onder meer een 'fokprogramma'. Dit gebeurt met de operatie 'nest egg', het weghalen van verse eieren uit nesten om ze in het reservaat uit te broeden.

Maar liefst 95 procent van kiwi kuikens sterft in het wild voordat ze zes maanden oud zijn; de kiwi's die uit de broedmachines komen worden later weer uitgezet in het gebied waar de eieren vandaan kwamen.

Christchurch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmiddag in een toeristische tram een korte rit gemaakt door het centrum van Christchurch. Daar zagen ze met eigen ogen de wederopbouw van de Nieuw-Zeelandse stad na de zware aardbeving van februari 2011.

Het zwaar getroffen centrum is in feite één grote bouwput. Hijskranen, werkschuttingen, wegafzettingen, beschadigde gebouwen, noodwinkels in containers en tal van bouwprojecten bepalen er het beeld. Hele huizenblokken zijn neergehaald en waar nog niet met nieuwbouw is begonnen zijn met gras overgroeide parkeerterreinen.

Bij de beving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter werden 6000 gebouwen beschadigd en kwamen 185 mensen om het leven. Enkele maanden eerder in september 2010 was de regio al getroffen door een fikse beving. Het natuurgeweld in 2011 was voor veel met name oude gebouwen de genadeklap. Zo verloor de stad haar delen van de kathedraal, die nu een trieste aanblik biedt.

Huiveringwekkend

Voorafgaand aan de rondrit had het koningspaar een bezoek gebracht aan de indrukwekkende expositie 'Quake City' van het Canterbury Museum, waar het verhaal van de twee achtereenvolgende bevingen wordt verteld. Opnamen van een veiligheidscamera boden een huiveringwekkend beeld van het moment van de beving, even na het middaguur op 22 februari 2011. Te zien was hoe mensen als door een wonder ontsnappen aan instortende gebouwen en muren.

Koning en koningin spraken er ook met hulpverleners en met een overlevende van de natuurramp. De burgemeester van Christchurch, Lianne Dalziel, gaf uitleg over de wederopbouw waarbij ook Nederlandse expertise wordt gebruikt - met name op het gebied van watermanagement voor de laag gelegen delen van de stad.

'De stad met blauw bloed'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben met een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hun bezoek aan Christchurch afgesloten. Het treffen vond plaats in het kunstmuseum, midden in het gebied dat in 2011 zwaar werd getroffen door een aardbeving.

Het koningspaar was tien jaar geleden ook in Christchurch, toen voor een officieel bezoek als prinselijk paar. Het was fijn om veel van dezelfde mensen terug te zien en te spreken, zei de koning in zijn slotwoord. De aardbeving was in veel gesprekken ter sprake gekomen. "In tien jaar kan veel veranderen", aldus Willem-Alexander.

Hij zei dat het waarschijnlijk niet weer tien jaar zou duren voordat hij weer terugkwam in Christchurch, de stad die als bijnaam heeft 'stad met blauw bloed'. "U hoeft zeker niet zo lang te wachten tot we terugkomen."

Het staatsbezoek wordt woensdag voortgezet en afgesloten in Auckland.

Bron: ANP