BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar luncht met Gerard Joling en Floortje Dessing

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag in paleis Noordeinde met een uitgelezen gezelschap van 27 Nederlanders geluncht. Filmmaker Paul Verhoeven, zwemmer Jesse Puts, zanger Gerard Joling, radiomaker Tineke de Nooij maar ook de wereldkampioenen rolstoeldansen Alex en Jacqueline Glijn waren onder de gasten voor de zogenoemde uitblinkerslunch.

"Een boeiende en vrolijke ontmoeting met uitblinkers op Paleis Noordeinde. Mooi om te zien en te horen hoe uitblinkers op zulke uiteenlopende gebieden zich in elkaar herkennen en elkaar inspireren!”, aldus koning Willem-Alexander op Facebook.

Het was de 25ste keer dat het koningspaar dit etentje organiseerde voor landgenoten die op een of andere manier in de prijzen waren gevallen of een onderscheiding hadden gekregen. "Van technische natuurkunde tot rolstoeldansen, van ondernemerschap tot vrijwilligerswerk en van wielrennen tot Dutch design”, zei de koning.

Puts bijvoorbeeld kreeg de invitatie omdat hij wereldkampioen kortebaanzwemmen is geworden, en Gerard Joling mocht aanschuiven vanwege zijn 'Lifetime Achievement Award'. In het bonte gezelschap bevonden zich ook turnster Sanne Wevers als sportvrouw van het jaar, Zilveren Camera-winnares Cigdem Yuksel en de winnaars van de Spinozapremie, de hoogleraren Wilhelm Huck en Bart van Wees.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: