BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zweedse koning bezorgd over homo's in Atjeh

De Zweedse koning Carl Gustaf heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië de rechten van homoseksuelen aangekaart. Dat heeft de vorst tegen Aftonbladet gezegd in een reactie op het uitvoeren van lijfstraffen voor homo's in Atjeh, juist op het moment dat de koning in die provincie verbleef.

"Alle mensen zijn gelijk. In Zweden is dat een van de kernwaarden", zei Carl Gustaf. "Maar helaas is dat niet overal ter wereld zo." Volgens de vorst hebben vertegenwoordigers van zijn land met de Indonesische regering gesproken over de slechte situatie van homoseksuelen in het land. Over wat er precies is besproken liet hij zich echter niet uit.

Stokslagen
Twee homoseksuelen zijn dinsdag in de Indonesische provincie Atjeh in het openbaar gestraft. Ze kregen op een podium elk 82 stokslagen toegediend, terwijl honderden mensen toekeken. Velen filmden de afranseling met hun smartphones en beelden daarvan werden ook live gestreamd naar een groter publiek.

Atjeh is de enige provincie in Indonesië waar naast het landelijke wetboek van strafrecht ook het islamitische recht geldt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: