BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Foto's: Belgische royals vieren nationale feestdag

Onder zware beveiliging heeft de Belgische koning Filip met zijn gezin vrijdag met een plechtige dienst in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal de nationale feestdag ingeluid.

In het jaar na de aanslagen van 22 maart 2016 waren slechts vijfhonderd fans komen opdagen om het koningspaar en hun vier kinderen te begroeten. Dat is evenveel als vorig jaar. Voor de terreuraanslag op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek bedroeg de opkomst van het publiek bij de traditionele Te Deum-viering het drievoudige.

Filip en koningin Mathilde namen na de dienst uitgebreid de tijd voor de mensen die buiten met bloemen en cadeautjes wachtten.

De japon van Mathilde

Koningin Mathilde koos voor het Te Deum en het defilé een échte zomerjurk in zijde. De japon van Natan is zachtroze met nadruk op de taille. De print op de taille en de mouwen is een gedrukt boeket in geel, roze en groen en is ook exclusief voor deze jurk. De jurk is afgewerkt met klokmouwen en boothals.

De bijpassende poederroze hoed is van Fabienne Delvigne. De hoed is vervaardigd uit bananenvezel.

De hele vrijdag zijn er festiviteiten in de hoofdstad, waar nog steeds militairen patrouilleren. De avond wordt afgesloten met een groot vuurwerk.

De nationale feestdag van België wordt gevierd op 21 juli. Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold I, de eed aflegde en de grondwet aanvaardde.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: