BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Salman staat autorijden voor vrouwen toe

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft dinsdag bekendgemaakt dat het verbod voor vrouwen een auto te besturen wordt opgeheven. Het conservatief-islamitische vorstendom was nog het enige land ter wereld waar dat niet mocht. Vrouwen kunnen met ingang van juni 2018 hun rijbewijs gaan halen.

Werkgroepen van verschillende ministeries zijn al geformeerd om de uitvoering van het koninklijke decreet te regelen. Ze brengen volgens het officiële Saudische persbureau SPA binnen dertig dagen verslag uit. Onder het strenge soennitische regime mochten vrouwen tot dusver niet zelf achter het stuur van een auto de openbare weg op. Ze hebben bovendien altijd toestemming van een mannelijke beschermer nodig om te mogen trouwen of naar het buitenland te reizen.

Dat vrouwen nu toch toestemming krijgen auto te rijden is de opmerkelijkste stap naar liberalisering van Saudische samenleving tot nu toe. In het koninkrijk is daarnaast al ambitieus programma gemaakt voor economische modernisering. Die is er op gericht het land minder afhankelijk te maken van olie.

Kroonprins Mohammed, die in april in een interview zei dat vrouwen meer vrijheid verdienen, is de drijvende kracht achter de voorzichtige hervormingen. Hij neemt het risico te worden teruggefloten door de streng religieuze gevestigde orde. De autoriteiten versoepelden de regels voor vrouwen de afgelopen weken al enigszins. Zij mochten bijvoorbeeld de viering van de stichting van het koninkrijk meemaken. Ook werd gedoogd dan mannen en vrouwen samen dansten tijdens een straatfeest in hoofdstad Riyad.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: