BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Märtha Louise sliep op een erwt: ‘Toen ik geen blauwe plekken kreeg, werd ik vreselijk bang’

De Noorse prinses Märtha Louise vertelt in een openhartig interview dat zij het als kind lastig vond dat iedereen haar op een speciale manier behandelde. Ze vroeg zich af of ze dit wel verdiende. Om te testen of zij echt een prinses was sliep ze op een erwt, zoals in het bekende sprookje. ‘Toen ik geen blauwe plekken kreeg, werd ik vreselijk bang.’

Märtha Louise, de 46-jarige dochter van koning Harald en koningin Sonja, vond het lastig om te accepteren dat zij een prinses was. ‘Ik voelde mij niet goed en snapte niet waarom mensen tegen mij opkeken, alleen omdat ik een prinses was. Ik had niets gedaan. Ik werd geboren met de titel.’

 

- ''Ik snapte niet waarom mensen tegen mij opkeken, alleen omdat ik een prinses was.''

 

Als kind droomde Märtha Louise van een normaal leven: ‘Kinderen dromen vaak dat ze er op een dag achterkomen dat hun ouders koning en koningin zijn. Voor mij was het andersom. Ik droomde dat op een dag zou blijken dat mijn ouders tandarts of iets dergelijks zouden zijn. Zodat ik een doorsnee leven zou kunnen leiden.’

Familieportret 2016
Prinses Märtha Louise en de Britse Gravin Sophie bij gala voor 80ste verjaardag koning Harald en koningin Sonja ( 2017)

Hooggevoelig

Ook vertelt Märtha Louise, over wie vroeger werd gezegd dat ze altijd huilde, dat zij hooggevoelig is. "Als ik iemand ontmoet, is het alsof de zenuwen aan de buitenkant van mijn lijf zitten. Ik voel wat de ander voelt."

 

- "Als ik iemand ontmoet, is het alsof de zenuwen aan de buitenkant van mijn lijf zitten. Ik voel wat de ander voelt."

 

Door de jaren heen heeft de prinses naast haar koninklijke taken een tweede leven voor zichzelf gecreëerd: ze is auteur. Haar nieuwe boek ‘Born Sensitive’ heeft zij samen met haar vriendin Elisabeth Nordeng geschreven. In het boek vertelt Märtha Louise over hoe het is om hooggevoelig te zijn en over haar onzekerheden.  

Scheiding

Prinses Märtha Louise is het oudste kind van koning Harald en koningin Sonja en heeft drie dochters. Haar jongere broer prins Haakon is troonopvolger. De prinses trouwde in 2002 met Ari Behn. In september 2016 zijn ze gescheiden.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: