BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock
Route Koningsdag 2018

Video: Groningen onthult plannen Koningsdag 2018

Op Koningsdag zal tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan de stad Groningen niet voorbijgegaan worden aan de problemen die de aardgaswinning in de provincie hebben veroorzaakt. Zo bleek maandag tijdens de persconferentie over het programma voor de nationale feestdag.

Tijdens de persbijeenkomst in het Groninger Museum werden de plannen ontvouwd die stad en provincie hebben voor de viering van Koningsdag. Volgens burgemeester Den Oudsten komt de koninklijke familie in de gebruikelijke samenstelling naar Groningen, inclusief de drie prinsesjes. Jeroen Snel sprak de burgemeester en vroeg hem onder meer wat deze Koningsdag uniek maakt.

Video - Wat zijn de wensen van het koningspaar?

Route

De koninklijke familie begint het stadsbezoek bij de Prinsenhof en legt dan 1200 keurig afgemeten meters af door de binnenstad, langs iconen als de Martinikerk, de Waag en het Academiegebouw om uiteindelijk voor het slotakkoord met onder meer het Noordpool Orkest en Arnold Veeman te eindigen op de Vismarkt.

Onderweg is er in het als 'nuchter' omschreven programma aandacht voor jeugd, sport met onder meer voetbalbondscoach Ronald Koeman, de gevolgen van de aardbevingen in de provincie, het studentenleven, muziek met Noorderslag en het bedrijfsleven.

Goede herinneringen

De koninklijke familie vierde de nationale feestdag in 2004 voor het laatst in de provincie Groningen, toen eveneens in de gelijknamige stad en in Warffum. Máxima schreef destijds modegeschiedenis door met een rode pet en een kek spijkerjasje te verschijnen.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: