BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar en Beatrix wonen Koningsdagconcert bij

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagavond aanwezig bij het Koningsdagconcert in De Oosterpoort in Groningen. Ook prinses Beatrix en haar jongste zoon, prins Constantijn wonen het concert bij.

Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw plaats in de maand voorafgaand aan Koningsdag. Koningin Máxima koos voor deze feestelijke avond een kleurrijke maxi-jurk. De japon is van de Griekse kledingontwerpster Mary Katrantzou. Het ontwerp is geïnspireerd op vintage herendassen. Máxima droeg de japon eerder, bij het kerstgala van de BZT Show in 2016.

Het initiatief voor het Koningsdagconcert werd in 1985 genomen door koningin Beatrix en prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert plaats op Paleis Noordeinde. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de provincie waar de Koninklijke familie Koningsdag meeviert.

Aankomst prinses Beatrix

Aankomst koningspaar

Het Koningsdagconcert staat dit jaar in het teken van de muziek van de Amerikaanse componist, dirigent en onderwijsinspirator Leonard Bernstein. Deze vijfde editie wordt uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest en studenten van het Prins Claus Conservatorium.

Een groepje demonstranten had zich verzameld bij de ingang van het cultuurcentrum met borden met daarop de tekst: 'Neem koninklijke Shell zijn titel af', een protest tegen de gaswinning in de provincie Groningen. De commissaris van de Koning René Paas heeft al aangekondigd op Koningsdag aandacht te zullen schenken aan de aardbevingen in het gebied.

Bron: ANP