BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Leiders besluiten: Charles wordt hoofd Gemenebest

De Britse prins Charles volgt zijn moeder Elizabeth op als hoofd van het Gemenebest. Dat heeft het Gemenebest vrijdag besloten, meldt de zender Sky op gezag van ingewijden. Het is niet duidelijk of hij de rol meteen overneemt, of pas na Elizabeths overlijden.

Hoewel Elizabeth de functie overnam van haar vader, George IV, is die niet erfelijk. Het is dus geen automatisme dat prins Charles het Gemenebest gaat leiden. Koningin Elizabeth wil graag dat na haar overlijden haar zoon Charles die positie krijgt. Dit benadrukte de Britse vorstin in haar toespraak bij de opening van de conferentie.

De regeringsleiders van de 53 lidstaten zijn vrijdag bijeen in Windsor Castle voor een informele sessie zonder agenda. Beslissingen worden binnen het Gemenebest bij consensus genomen. Elizabeth is sinds 1952 hoofd van het Gemenebest. Charles is kroonprins in zestien van de lidstaten, die vooral voormalige gebiedsdelen van Groot-Brittannië zijn. Ze vormen een los verbond van landen waar 2,4 miljard mensen wonen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: