BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Máxima ziet uitdagingen voor Prins Claus Leerstoel

Koningin Máxima heeft donderdag in Paleis Noordeinde de jubileumbijeenkomst geopend van de Prins Claus Leerstoel. Die viert dit jaar het 15-jarig bestaan. Prinses Beatrix was bij het samenzijn in het paleis aanwezig.

De leerstoel is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken die in 2002 is ingesteld - door het ‘International Institute of Social Studies’ (ISS) en de Universiteit Utrecht - ter nagedachtenis aan de dat jaar overleden prins Claus.

'Ongelijkheid verminderen', een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, vormt het hart van de opdracht van de Prins Claus Leerstoel, zei koningin Máxima in haar openingstoespraak. "Als beschermvrouw ben ik blij dat zo'n uniek en dynamisch platform is geschapen voor de uitwisseling van kennis en ervaring. Een platform dat mensen uit verschillende landen en van verschillende achtergronden samenbrengt. Er is veel dat we van elkaar kunnen leren."

Uitgelezen kans

"Het jubileum biedt een uitgelezen kans om te kijken naar onze plannen en ambities voor de komende jaren", aldus de koningin. "Hoe kunnen we de jeugd betrekken bij de discussie over ontwikkeling en rechtvaardigheid. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende synergie is tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk? Hoe zorgen we dat er lessen worden geleerd en dat oplossingen ook worden uitgevoerd? Dat zijn een paar van de belangrijke vragen waarmee we ons bezig moeten houden", aldus Máxima.

Later op de dag zou tijdens een symposium worden geprobeerd antwoorden te formuleren op die vragen. Daartoe houdt de Nationale Denktank ook een presentatie over de wijze waarop het gedachtegoed van prins Claus over ontwikkelingssamenwerking overgedragen kan worden aan de nieuwe generatie.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: