BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video's: Máxima wacht verrassing tijdens workshop digitaal componeren

Koningin Máxima heeft het muziekonderwijs in Nederland in beweging gebracht. Dat was de unanieme boodschap die de koningin donderdagmiddag te horen kreeg op de Hogeschool in Leiden. Daar woonde ze onder meer een workshop digitaal componeren bij in aanwezigheid van componist en pianist Wibi Soerjadi.

Het werkbezoek vond plaats in het kader van het actieprogramma 'Méér muziek in de klas'. Een 'nieuwe' manier om voor die muziek te zorgen is digitaal componeren, een moderne toevoeging aan het blokfluiten, dansen en zingen. De basisschoolleerlingen zijn er enthousiast over zo blijkt uit eerste projecten.

Digitale ringtone

Er is ook een landelijke wedstrijd digitaal componeren, waaraan 36 scholen deelnemen en waar de scholieren leren een digitale ringtone te maken. De mooiste ringtones, die mede worden beoordeeld door Wibi Soerjadi, worden in juni uitgevoerd door het Metropole Orkest.

Koningin Máxima wilde weten of de gecomponeerde ringtone ook omgezet kan worden in een partituur, zodat "je de vertaling ziet naar ouderwetse muziek." Volgens Soerjadi, die regelmatig werkt met dj's, is het mogelijk. "Ik vraag dat ook altijd. Dat kan."

Máxima krijgt actieshirt

Tijdens de workshop werd de koningin overvallen door een meesterlijke actie van twee pabo-studenten. Ze boden Máxima een knaloranje T-shirt aan met daarop slechts één woord: Meester. De studenten hopen dat koning Willem-Alexander het shirt op 20 april aantrekt bij de opening van de Koningsspelen in Twello.

Er moeten meer 'meesters' komen in het basisonderwijs, en dus ook op de pabo. Dat was de boodschap waarvan ze stiekem hopen dat de koning die ook in het openbaar wil uitdragen. Of hij dat ook doet zal over een week blijken.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: