Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blauw Bloed - podcast

Sommige mensen hebben in hun leven een band opgebouwd met het koninklijk huis. Tirza van der Graaf spreekt met hen over hun belevenissen met de Oranjes.

Presentator Tirza van der Graaf spreekt in zes afleveringen met mensen die op een of andere manier verbonden zijn met de Oranjes. In aflevering 1 bezoekt Van der Graaf de bekende bandodeonist Carel Kraayenhof, die koningin Máxima en vele kijkers op 2 februari 2002 tot tranen roerde. De Blauw Bloed-podcast is te horen via nporadio1.nl/podcasts, Spotify en de bekende podcastapps.

“De podcast is een goede aanvulling op wat we al op tv en online doen”, vindt Van der Graaf. Ze is redacteur en sidekick van het tv-programma ‘Blauw Bloed’ en ziet de podcast als dé manier om mensen langer te kunnen spreken. “Ik vraag Carel Kraayenhof bijvoorbeeld naar de voorbereidingen voorafgaand aan dat bijzondere optreden tijdens het huwelijk van de koning en koningin. Hoe werd hij voor deze opdracht benaderd? En hoe kijkt hij terug op deze unieke gebeurtenis?”

Onbevangen

Kraayenhof vertelt onder meer hoe koningin Máxima voorafgaand aan de grote dag een bezoek bracht aan Middenbeemster: “De Argentijnen hebben zo’n heerlijke onbevangenheid. Het voelde alsof ik een oude bekende vriendin uit Buenos Aires op de koffie had. Het was een heel aangename ontmoeting, waarbij we het stuk voor haar hebben voorgespeeld.”

Uit het leven gegrepen

Tijdens zijn vertolking van Adiós Nonino in februari 2002 - inmiddels een van de bekendste gebeurtenissen uit de Nederlandse tv-geschiedenis - was Kraayenhof zich niet bewust van de emotie bij Máxima. “Ik was natuurlijk heel erg bezig met het muziek maken. Je moet je eigen emotie scheiden van de rol die je speelt. Wij interpreteren muziek. (…) Het mooiste voor mij persoonlijk is dat Nederlanders de cultuur van Buenos Aires hebben geproefd én het gevoel dat achter de muziek zit die gewoon recht uit het leven gegrepen is.”

De invloed van Máxima

Kraayenhof draagt het koningspaar een warm hart toe. “Het is een heel ingewikkelde positie, maar ik denk dat zij een enorm verbindende betekenis hebben in dit land.” Even later zegt hij: “Ik denk dat Máxima daar voor Willem-Alexander ook veel in betekend heeft. Moet je voorstellen dat je wordt geboren in de koninklijke familie en wordt voorbestemd om koning te worden als je moeder aftreedt. Je zal daarmee moeten leven, van kleuter tot volwassene. Dat lijkt me niet makkelijk. Wij allemaal mogen kiezen wat we willen doen, maar bij Willem-Alexander lag het al vast. En op het moment dat Máxima ten tonele komt, zie je opeens een verandering in hem.”

Andere afleveringen

Elke dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast. In de komende afleveringen onder meer het verhaal van Jaap Smit (Commissaris van de Koning in Zuid-Holland), burgemeester Jos Wienen en royaltyfotografen Patrick van Katwijk en Vincent Mentzel. “Daarnaast spreek ik met Josephine Rombouts”, zegt Van der Graaf. “Zij werkte als huishoudster op een Schots kasteel en schreef daar een boek over. Ze heeft geen link met de Oranjes, maar kan ons wél van alles vertellen over de wereld van de adel en kastelen.”

--:--