Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook 'Erf- en Vrijheer van Ameland’: één van zijn 44 titels. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt er over in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.
Alle wetten die in Nederland worden gemaakt beginnen met een preambule, een inleiding, of aanhef. En die is steeds hetzelfde: “Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz." Maar wat gaat er schuil achter enz. enz. enz.? In ‘De onbekende titels van de koning’ vertellen we over 14 van de 44 titels. Hoe zijn ze tot stand gekomen? Is in de betreffende plaats de drager van de titel op bezoek geweest? Kortom, we geven je een reden om de plaats te bezoeken!
In totaal heeft de koning maar liefst 44 titels en dat is wat veel om elke keer te vermelden. Opvallend is dat er ook plaatsen in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en België zijn met een titel voor de koning. Op Ameland na, moet Noord-Nederland het zonder titels doen.
Koning Willem I voerde al titels. Lange tijd was de regel dat wanneer een vrouw het staatshoofd is, haar echtgenoot deze titels niet krijgt. Dat duurde van het huwelijk van koningin Wilhelmina in 1901 tot de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013. Nu er een koning is, mag ook de koningin de titels dragen.
Gepresenteerd door
Simone Lamain