Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is Wereldgezondheidsdag: déze prinses heeft een hart voor de zorg

7 april 2024 · Leestijd 3 min

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor gezondheid en ziektes in de hele wereld. Prinses Margriet zet zich al sinds 1966 in voor goede zorg, wanneer ze begint met haar studie bij het Rode Kruis. Hieronder lees je meer over de bijzondere band van prinses Margriet met het Rode Kruis.

Prinses Margriet begint in 1966 met haar studie bij het Rode Kruis. Op 24-jarige leeftijd begint ze in een ziekenhuis in Amersfoort met de opleiding tot Rode Kruis-helpster, vergelijkbaar met de werkzaamheden van een verpleegster.

Lees verder onder de foto.

Prinses Margriet Rode Kruis jaren 60
Prinses Margriet tijdens de afsluiting van haar verpleegstersopleiding bij het Rode Kruis.

In een interview met het Rode Kruis deelt de prinses waarom ze destijds voor deze opleiding koos: "Net als andere studiegenoten had ik tijdens mijn studie regelmatig met veel plezier in het ziekenhuis in Leiden geholpen. De keuze van hoe ik mijn vrijwilligersperiode, een zogeheten diaconaal jaar, ging invullen, was daarom snel gemaakt. Iets met verplegen moest het worden. De opleiding tot Rode Kruis-helpster eerste klas was echt een crash course."

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-Ameland
Prinses Margriet opent een Rode Kruis-vakantieweek op Ameland.

Voorzitter en bestuurslid

In 1987 wordt prinses Margriet vicevoorzitter van het Rode Kruis in Nederland. Dit blijft de prinses tot 2011. Daarnaast is ze tussen 1995 en 2003 ook voorzitter van de Standing Commission, een onderdeel van het internationale Rode Kruis. Vanaf 2005 tot 2013 is prinses Margriet bestuurslid bij het internationale Rode Kruis.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-supermarktactie
Prinses Margriet tijdens een supermarktactie van het Rode Kruis in 1998.

Prinses Margriet Fonds

Als blijk van waardering voor haar werk eert het Rode Kruis prinses Margriet in 2011 met de oprichting van het Prinses Margriet Fonds. Dit fonds organiseert projecten die mensen op een duurzame manier helpen zich voor te bereiden op natuurrampen. Het fonds sluit aan op de interesses van de prinses, die actie onderneemt in de strijd tegen natuurrampen als gevolg van klimaatverandering.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-Haïti
Prinses Margriet in Haïti voor haar rol als erevoorzitter van het Rode Kruis.

Tijdens een toespraak op de internationale klimaatconferentie van het Rode Kruis benadrukt prinses Margriet de noodzaak van het fonds. "Tijdens mijn reizen voor het Rode Kruis heb ik gezien hoe klimaatgerelateerde rampen de armste mensen treffen. Mensen met weinig of geen bescherming. Zij zijn het meest kwetsbaar voor een fenomeen waar zij het minst aan bijdragen."

In 2018 richt de Universiteit Twente ter gelegenheid van haar 75e verjaardag de Prinses Margriet-leerstoel op. Deze leerstoel richt zich, net als het Prinses Margriet Fonds, op natuurrampen en klimaatverandering.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Margriet-Rode-Kruis-Haïti-geschenk
Prinses Margriet ontvangt een geschenk tijdens een bezoek aan Haïti voor het Rode Kruis.

Erevoorzitter

Hoewel prinses Margriet niet meer actief betrokken is bij het Internationale Rode Kruis, is de prinses nog wel nauw betrokken bij het goede doel. Momenteel is ze namelijk erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Tijdens haar werkbezoeken komt de prinses regelmatig langs bij het Rode Kruis.

Prinses Margriet is niet de enige royal die zich inzet voor het Rode Kruis. Zo begon de Japanse prinses Aiko afgelopen maandag aan haar nieuw baan bij het Rode Kruis.

Prinses Margriet wereldrecord Rode Kruis
Prinses Margriet bij een wereldrecordpoging van het Rode Kruis als erevoorzitter in 2018.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--