Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom de prins en prinses van Wales samen vaak blauw dragen

16 maart 2024 · Leestijd 4 min

Tijdens de aankondiging van hun verloving dragen zowel prins William als Catherine de kleur blauw. Een tendens die zich na hun huwelijk in 2011 voortzet. Maar waarom dragen de nu prins en prinses van Wales regelmatig deze kleur wanneer ze samen zijn? Je leest het in dit artikel.

Op 16 november 2010 maken prins William en Catherine hun verloving bekend. Tijdens de bekendmaking draagt prins William een donkerblauw pak, Catherine een donkerblauwe jurk. Aan haar vinger pronkt overigens niet zomaar een ring. Prins William heeft haar ten huwelijk gevraagd met de verlovingsring van zijn moeder, prinses Diana.

Lees verder onder de foto.

Catherine-Kate-verloving.jpg
Prins William en Catherine bij de aankondiging van hun verloving in 2010.

Puur toeval of niet?

Het stel draagt dus regelmatig samen de kleur blauw. Je zou kunnen denken dat het toeval is, want het stel draagt ook andere kleuren wanneer ze samen op pad zijn. Toch zit er een theorie achter deze kleurencoördinatie. Als we kijken naar de psychologie achter de kleur blauw, staat deze voor kalmte en verantwoordelijkheid. Een aantrekkelijke combinatie voor een koninklijk stel, want de monarchie draait op betrouwbaarheid en stabiliteit. Daarnaast zit in de vlag van het Verenigd Koninkrijk, de Union Jack, ook veel blauw. Een blauwe outfit kun je misschien wel zien als een subtiele hint naar patriottisme.

Lees verder onder de foto's.

william-catherine-blauw3
Het pasgetrouwde koppel poseert in 2011 in de tuin van Clarence House voor hun officiële foto ter aankondiging van hun tour langs Canada en Californië.
william-catherine-blauw-4
Hier verlaat het stel het ziekenhuis in 2012, nadat Catherine opgenomen is geweest voor extreme ochtendmisselijkheid. Zelfs hier matcht het stel met blauwe kleding en accessoires.

Blauw Bloed

Wat daarbij komt kijken, is dat de kleur blauw al van oudsher geassocieerd wordt met royalty. "De kleur is minder agressief dan rood en conservatiever dan paars", zo zegt kleurexpert Rosie Harte aan Daily Mail. Harte schreef een boek over kleding van royals, 'The Royal Wardrobe', en dook daarvoor in de kledingkasten van de Britse royals. "De kleur blauw doet denken aan vrede en moderniteit, een perfecte kleur voor de familie Wales om zich mee te associëren", aldus Harte. Ze zijn niet de eersten binnen de koninklijke familie. "Blauw was al een favoriete kleur van koningin Alexandra, koningin Mary en de koningin-moeder."

Lees verder onder de foto's.

william-catherine-blauw2
Prins William en Catherine, prinses van Wales tijdens de Garden Party op Buckingham Palace in Londen, 9 mei 2023.
william-catherine-blauw-2022
In oktober 2022 verschijnen de prins en prinses van Wales in het blauw tijdens een bezoek aan Noord-Ierland.
William-catherine-blauw
Prins William en Catherine, de prinses van Wales dragen beiden blauw tijdens een bezoek aan een mentale fitness workshop in oktober 2023.

De eerste foto met baby George

Daar is kleurendeskundige Lisette Goes het mee eens. "Ik denk dat ze (de prins en prinses van Wales red.) een sterke voorliefde hebben voor de kleur blauw. Ze dragen allebei heel vaak lichtblauw en marine blauw. En wat mij opviel bij de foto toen ze hun kindje George aan de wereld presenteerden, is dat Catherine, de prinses van Wales een lichtblauwe jurk droeg. Dat is een hele lieve kleur. Dat komt heel toegankelijk en zacht over", zegt de kleurendeskundige tegen Blauw Bloed. "Stel je voor dat Catherine een donkerblauw jasje met een wit blousje had gedragen, dat past niet bij de situatie." Lisette Goes ziet het als "spelen met je lievelingskleur, maar dan wel op een manier zodat het ook erg past bij de situatie."

Lees verder onder de foto.

Catherine-rebel
2013: Ook vlak na de geboorte van prins George draagt de prinses sleehakken en een blauwe outfit.

Niet alleen de prins en prinses van Wales zien we vaak in blauwtinten. De kinderen van de prins en prinses van Wales worden ook regelmatig in het blauw gestoken. Kijk maar!

Lees verder onder de foto's.

William_en_Catherine_10_jaar_huwelijk_5.jpg
Bij de geboorte van prinses Charlotte, zoeken prins William en grote broer prins George Catherine op in het ziekenhuis. Beiden zijn in het blauw gestoken.
William-Catherine-George-Charlotte-Duitsland
Prins William en prinses Catherine arriveren met hun kinderen in Duitsland in 2017.
William_Catherine_kinderen_Pasen_2023
Op eerste paasdag 2023, draagt het hele gezin van prins William en Catherine een blauwe outfit.

"Ik heb Catherine, de prinses van Wales niet kunnen betrappen op een foute kleurencombinatie", zegt kleurendeskundige Lisette tegen Blauw Bloed. "Ik denk dat zij heel goed weet wat bij haar past. Ze draagt vaak bordeauxrood, helderrood, marine blauw en donkere kleuren staan haar echt prachtig."

Lees verder onder de foto.

Catherine Royal Variety Performance

De prins en prinses van Wales poseren in 2021 ter viering van hun 10-jarig huwelijksjubileum. En je raadt het al, ook dan draagt het stel iets blauws. Toeval of niet, de kleur blauw blijft een favoriete kleur van het prinselijk paar.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP / Instagram @princeandprincessofwales

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--