Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De verlovingsring van Diana werd ongekend populair (dit wil je erover weten)

22 januari 2024 · Leestijd 3 min

Lady Diana Spencer verloofde zich op 24 februari 1981 met prins Charles en werd daardoor in één klap wereldberoemd. Ook haar verlovingsring werd wereldwijd ongekend populair. Dit is het verhaal achter de verlovingsring.

Je hoeft maar even te zoeken op 'verlovingsring Diana' en de replica's vliegen je om de oren. De verlovingsring van de in 1997 overleden prinses Diana is anno 2024 nog steeds populair. Maar wat is het verhaal achter deze ring en in wiens bezit is dit juweel nu? 

Geen juweel uit de koninklijke collectie

Als prins van Wales en eerste in lijn van de troon zou je denken dat Charles in 1981 met een erfstuk op één knie zou gaan. De koninklijke collectie van het Britse koningshuis bevat namelijk prachtige juwelen waar de prins zo gebruik van had kunnen maken. Maar prins Charles liet de keuze aan Diana, zo valt te lezen in har biografie Diana: Her True Story. In plaats van een erfstuk koos Lady Diana voor een prêt-á-porter ring uit een catalogus van juwelier Gerrard. De ring in kwestie bestaat uit een twaalf-karaats Ceylon saffier, omringd door veertien solitaire diamanten. De keuze van Diana was een grote teleurstelling voor de koninklijke juweliers die van het Britse koningshuis regelmatig privé-opdrachten kregen voor een verlovingsring. Maar juist het feit dat deze ring geen erfstuk was, maakte hem populair. Het toonde immers al vanaf het begin aan dat Diana het anders wilde doen dan haar voorgangers. 

Lees verder onder de foto. 

Charles en Diana verloving
Prins Charles en Lady Diana kondigen hun verloving aan. Aan haar hand pronkt haar verlovingsring met een saffieren steen.

De verlovingsring van prinses Diana was dus niet speciaal voor haar gemaakt. Iedereen die zo'n 60.000 dollar kon besteden, kon aan dezelfde ring komen. 

Lees verder onder de foto. 

verlovingsring_Kate_en_Diana.jpg
De verlovingsring van prinses Diana.

Doorgegeven aan Catherine, de prinses van Wales

Na het overlijden van prinses Diana is de verlovingsring in het bezit van de Britse koninklijke familie gebleven. De jongste zoon van Charles en Diana, prins Harry kreeg de ring in zijn bezit. De twee broers hadden wel de afspraak gemaakt dat degene die zich als eerste verlooft, de verlovingsring mag geven aan zijn aanstaande. Aangezien prins William eerder klaar was voor het huwelijk gaf hij het bijzondere juweel aan zijn geliefde Catherine toen hij haar een huwelijksaanzoek deed. Op 16 november 2010 maakten prins William en Catherine hun verloving bekend. Wil je weten hoe dat huwelijksaanzoek eruit heeft gezien? Hier lees je alles over het aanzoek. 

Nog een leuk feitje: de ring hoefde voor Catherine niet vermaakt te worden, want hij paste perfect. 

Lees verder onder de foto. 

Catherine-Kate-verloving.jpg
Prins William en Catherine bij de aankondiging van hun verloving in 2010.

Ook leuk om te lezen: de verhalen achter 7 bijzondere koninklijke ringen.

Niet de enige met een saffier

De keuze voor een saffier kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Ook de Queen Mother, Lady Elizabeth Bowes-Lyon had een saffier in haar verlovingsring zitten. En ook prinses Anne, de zus van Charles, droeg een verlovingsring met een saffieren steen voordat zij in 1973 het jawoord gaf aan Mark Phillips. 

Het eerste huwelijk van Anne met Mark Philips in 1973.
Het eerste huwelijk van Anne met Mark Philips in 1973.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--