Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 weetjes over de jarige koningin Rania

31 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Ze is maandag vijftig jaar geworden: koningin Rania van Jordanië. Op haar verjaardag krijg je van ons zeven leuke weetjes over de echtgenote van koning Abdullah cadeau.

1. Apple

Rania al-Yassin wordt op 31 augustus 1970 in Koeweit geboren uit Palestijnse ouders. Na de middelbare school studeert ze Bedrijfskunde aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. In die tijd vlucht haar familie van Koeweit naar Jordanië als gevolg van de Golfoorlog.

Na haar opleiding keert Rania terug naar haar familie in Jordanië. Ze vindt werk bij een bank. Enige tijd later gaat ze aan de slag bij het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple in Amman.

2. De ware liefde

In januari 1993, in de tijd dat Rania bij Apple werkt, ontmoet ze de Jordaanse prins Abdullah tijdens een diner. Het is écht waar: twee maanden later verloven ze zich. En op 10 juni van datzelfde jaar trouwen de twee.

"Het moment dat Rania binnen kwam lopen, wist ik het gelijk. Het was liefde op het eerste gezicht", zo vertelt Abdullah in 2005 over hun eerste ontmoeting in een interview.

3. Queen

Op 21 maart 1999 maakt het Jordaanse hof bekend dat Rania tot koningin is benoemd. Haar echtgenoot Abdullah is op dat moment al anderhalve maand koning van Jordanië. Na de dood van zijn vader Hoessein op 7 februari 1999 volgt een periode van nationale rouw. Uit respect voor koningin Noor, de weduwe van Hoessein, krijgt Rania niet gelijk de titel van koningin.

4. Moeder van vier

Koningin Rania is moeder van vier kinderen. Op 28 juni 1994 wordt haar oudste zoon, kroonprins Hoessein, geboren. Daarna volgen twee dochters: prinses Iman (1996) en prinses Salma (2000). De benjamin van het gezin is prins Hasjem (2005).

In de Arabische editie van het tijdschrift Harper's Bazaar vertelt Rania begin 2019 hoe het is om kinderen op te voeden die 'prins' of 'prinses' voor hun naam hebben staan. "Ik probeer ervoor te zorgen dat ze een eigen identiteit vormen buiten hun titel om. Ik zeg altijd tegen ze: je draagt je titel, je titel draagt jou niet".

5. Kinderboek

De Jordaanse koningin is ambitieus en een voorvechter tegen onrecht. Ze zet zich onder meer in om wereldwijd arme kinderen te voorzien van onderwijs. Naast 'wereldverbeteraar', echtgenote en moeder is Rania ook auteur van kinderboeken.

Kinderboek_van_koningin_Rania.jpg

Haar eerste werk 'The Sandwich Swap' verscheen in 2010. Het boek, geïnspireerd op haar eigen jeugdervaringen, was een bestseller in de Verenigde Staten.

6. Miljoenen volgers

De Jordaanse koningin heeft een grote schare fans. Ze heeft maar liefst 6,1 miljoen volgers op Instagram. Op 10 december 2013 postte Rania haar allereerste foto. En dat was een kiekje met niemand minder dan Nelson Mandela. Naast foto's van haar werkzaamheden biedt ze ook regelmatig een kijkje in haar gezinsleven.

7. Kledingrel

De kleding van vrouwelijke royals is vaak onderwerp van gesprek. Zo wordt geregeld geschat wat de outfits en accessoires gekost moeten hebben. En dat is koningin Rania een doorn in het oog, zo liet ze vorig jaar blijken op Facebook.

Het Jordaanse hof bracht daarom enkele details over de kleding van de koningin naar buiten, die duidelijk moeten maken dat de vorstin geen geld over de balk smijt. Veel van haar kleding wordt uitgeleend door modehuizen, aangeboden als cadeau of met korting gekocht.

Foto's: ANP / Instagram Queen Rania

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--