Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 weetjes over de jarige prinses Aiko

1 december 2021 · Leestijd 3 min

Prinses Aiko, de dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako van Japan, is woensdag twintig geworden. Ter ere van haar verjaardag hebben wij een aantal leuke weetjes op een rijtje gezet.

1. Keizerlijke connectie

Kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako vertrekken bij het ziekenhuis met hun dochter, prinses
Kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako vertrekken bij het ziekenhuis met hun dochter, prinses Aiko, 2001.

Aiko is geboren op zaterdagmiddag 1 december 2001 in het Keizerlijk Ziekenhuis in Tokio. Ze is het enige kind van het Japanse keizerspaar.

Lees verder onder de foto.

2. De betekenis van haar naam

japanse_keizerlijke_familie_2019.jpg

De Japanse traditie schrijft voor dat de keizer de naam van een nieuwe koninklijke baby bepaalt. Maar bij de geboorte van Aiko wordt hiermee gebroken. Niet de keizer maar haar ouders kiezen de naam. Toenmalig kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako gaan voor de naam Aiko. Aiko's persoonlijke naam is geschreven met de letters voor "liefde" (愛); en "kind" (子) en betekent "een persoon die van anderen houdt". Ze heeft ook een keizerlijke titel, prinses Toshi (敬宮 toshi-no-miya), wat betekent "een persoon die anderen respecteert".

Lees verder onder de foto.

3. Kunstzinnig

Aiko_hoop_2013.jpg

Al op jonge leeftijd is duidelijk dat de prinses interesse in kunst heeft. Op haar achtste verjaardag maakt het Japanse hof bekend dat Aiko houdt van kanji-karakters schrijven, (Chinese karakters die gebruikt worden in het Japanse schrijfsysteem), kalligrafie, touwtje springen, het spelen van piano en viool, en het schrijven van poëzie.

Lees verder onder de foto's.

4. Pesten op school

Aiko_moeder_Masako_2008.jpg

Begin maart 2010 blijft Aiko een tijdlang thuis van school omdat ze niet met de andere kinderen kan opschieten. De prinses wordt gepest door haar klasgenoten van de basisschool.

Lees verder onder de foto.

5. Strenge regels

Aiko_ouders_kimono_2006.jpg

Prinses Aiko heeft de inhuldigingsceremonie van haar vader op 1 mei 2019 niet persoonlijk mogen bijwonen, omdat ze destijds nog minderjarig was. Volgens de Keizerlijke Huishoudelijke Wet is ze nu, vanaf haar twintigste verjaardag, officieel volwassen.

Lees verder onder de foto.

6. Wetten over de troonopvolging

Aiko met haar hond Yuri tijdens de fotoshoot voor haar verjaardag, 2020.
Aiko met haar hond Yuri tijdens de fotoshoot voor haar verjaardag, 2020.

De wetten van de troonopvolging voorkomen dat Japan een keizerin krijgt. De geboorte van prinses Aiko heeft in Japan een debat op gang gebracht of de wet niet aangepast moet worden. Hoewel er acht keizerinnen in de Japanse geschiedenis hebben geregeerd, vinden conservatieve Japanners dat dit een uitzondering moet blijven. Volgens hen moet de traditie van de mannelijke opvolging in stand gehouden worden.

Lees verder onder de foto.

7. Opleiding

In februari 2020 wordt Aiko aangenomen op de Gakushuin Universiteit, waar ze Japanse literatuur studeert. Daarnaast volgt ze lessen in Engels en Spaans. Vanwege de coronapandemie heeft ze de colleges in eerste instantie online moeten volgen. Enkele maanden na de start van haar studie gaat ze voor het eerst naar de universiteit om kennis te maken met haar medestudenten en professoren. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--