Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7x leuke weetjes over de jarige prinses Aiko

1 december 2023 · Leestijd 3 min

Prinses Aiko, de dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako van Japan, viert vandaag haar 22e verjaardag. Ter ere van deze feestelijke dag hebben wij een aantal leuke weetjes over deze prinses op een rij gezet.

Aiko is geboren op zaterdagmiddag 1 december 2001 in het Keizerlijk Ziekenhuis in Tokio. Ze is het enige kind van het Japanse keizerspaar. Lees hier zeven leuke weetjes over de prinses. 

1. De betekenis van haar naam

De Japanse traditie schrijft voor dat de keizer de naam van een nieuwe koninklijke baby bepaalt. Maar bij de geboorte van Aiko wordt hiermee gebroken. Niet de keizer maar haar ouders kiezen de naam. Toenmalig kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako gaan voor de naam Aiko. Aiko's persoonlijke naam is geschreven met de letters voor "liefde" (愛); en "kind" (子) en betekent "een persoon die van anderen houdt". Ze heeft ook een keizerlijke titel, prinses Toshi (敬宮 toshi-no-miya), wat betekent "een persoon die anderen respecteert".

Lees verder onder de foto's.

Kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako vertrekken bij het ziekenhuis met hun dochter, prinses
Kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako vertrekken bij het ziekenhuis met hun dochter, prinses Aiko, 2001.
Prinses Aiko van Japan

2. Kunstzinnig

Al op jonge leeftijd is duidelijk dat de prinses interesse in kunst heeft. Op haar achtste verjaardag maakt het Japanse hof bekend dat Aiko houdt van kanji-karakters schrijven (Chinese karakters die gebruikt worden in het Japanse schrijfsysteem), kalligrafie, touwtje springen, het spelen van piano en viool, en het schrijven van poëzie.

Lees verder onder de foto's.

Aiko_hoop_2013.jpg
Aiko
Aiko

3. Pesten op school

Begin maart 2010 blijft Aiko een tijdlang thuis van school, omdat ze door haar klasgenoten van de basisschool zou worden gepest.

Lees verder onder de foto's.

Aiko
Aiko_moeder_Masako_2008.jpg

4. Strenge regels

Prinses Aiko heeft de inhuldigingsceremonie van haar vader op 1 mei 2019 niet persoonlijk mogen bijwonen, omdat ze destijds nog minderjarig was. Volgens de Keizerlijke Huishoudelijke Wet was ze vanaf haar twintigste verjaardag officieel volwassen.

Lees verder onder de foto.

ANP-301493047
ANP-333138718

5. Wetten over de troonopvolging

De wetten van de troonopvolging voorkomen dat Japan een keizerin krijgt. De geboorte van prinses Aiko heeft in Japan een debat op gang gebracht of de wet niet aangepast moet worden. Hoewel er acht keizerinnen in de Japanse geschiedenis hebben geregeerd, vinden conservatieve Japanners dat dit een uitzondering moet blijven. Volgens hen moet de traditie van de mannelijke opvolging in stand gehouden worden.

Lees verder onder de foto's.

ANP-402537178
Aiko

6. Opleiding

In februari 2020 wordt Aiko aangenomen op de Gakushuin Universiteit, waar ze Japanse literatuur studeert. Daarnaast volgt ze lessen in Engels en Spaans. Vanwege de coronapandemie heeft ze de colleges in eerste instantie online moeten volgen. Enkele maanden na de start van haar studie gaat ze voor het eerst naar de universiteit om kennis te maken met haar medestudenten en professoren. 

Lees verder onder de foto's.

Aiko met haar ouders bij Gakushuin middelbare school voor meiden, 2017.
Aiko met haar ouders bij Gakushuin middelbare school voor meiden, 2017.
Aiko
Aiko eerder dit jaar bij de Gakushuin Universiteit in Tokio.

7. Dierenliefhebber

Aiko is een absolute dierenliefhebber en dat zien we dan ook vaak terug op foto's. Regelmatig neemt ze een dier, zoals hond Yuri, mee naar een fotomoment. 

Aiko met haar hond Yuri tijdens de fotoshoot voor haar verjaardag, 2020.
Aiko met haar hond Yuri tijdens de fotoshoot voor haar verjaardag, 2020.
Aiko
Aiko

Nieuwe foto's

Speciaal voor haar verjaardag verschenen er nieuwe foto's van de prinses. 

Aiko verjaardag
Aiko verjaardag

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--