Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo vroeg prins William zijn geliefde Catherine ten huwelijk

29 september 2023 · Leestijd 3 min

Op 29 april 2011 geven prins William en Catherine Middleton elkaar het jawoord in Westminster Abbey in Londen. Maar voordat Catherine samen met haar vader naar het altaar loopt, vraagt de Britse prins zijn vriendin op een romantische manier ten huwelijk.

Tien jaar eerder ontmoet het stel elkaar. Prins William gaat kunstgeschiedenis studeren aan de universiteit van St. Andrews. Datzelfde jaar begint ook de jonge Catherine Middleton aan een studie kunstgeschiedenis in de Schotse plaats. "Toen ik Kate voor het eerst ontmoette, wist ik dat er iets heel speciaals aan haar was. Er was mogelijk iets wat ik wilde onderzoeken, maar uiteindelijk zijn we een tijdje vrienden gebleven." 

Lees verder onder de foto. 

William en Catherine
William en Catherine bij hun diploma uitreiking.

Voor het eerst samen gespot 

Maar na een tijd vrienden te zijn geweest, ontstaan er toch gevoelens en al snel begint het stel te daten. In 2004 ziet de wereld Catherine voor het eerst wanneer de twee tijdens een skitrip worden gespot. Een paar jaar later is ze voor het eerst bij een evenement waar ook koningin Elizabeth aanwezig is. Samen met haar ouders zit Catherine in het publiek bij William's diploma uitreiking van de Royal Military Academy Sandhurst. 

Lees verder onder de foto. 

Catherine
Catherine bij de diploma uitreiking van William van de Royal Military Academy Sandhurst.

In 2007 besluit het stel een pauze te nemen en gaan ze even uit elkaar. "Ik denk dat ik er op dat moment niet erg blij mee was, maar eigenlijk maakte het me een sterker persoon. Je ontdekt dingen over jezelf die je je misschien niet had gerealiseerd", vertelt Catherine. Maar niet veel later wordt het stel alweer samen gezien. Er wordt in die periode veel over de relatie van de prins en zijn vriendin geschreven in de tabloids. Catherine krijgt zelfs de onbeleefde bijnaam 'Waity Katie' van de pers, wat suggereert dat ze lang moet wachten op een aanzoek. 

Lees verder onder de foto's. 

Catherine
Een jonge Catherine.
William en Catherine
William en Catherine in 2008.

Het huwelijksaanzoek 

In 2010 is het dan zover, William en Catherine zijn verloofd. William vraagt zich af of hij eerst Catherine's vader om haar hand moet vragen. "Toen kwam het besef dat hij misschien wel nee zou zeggen. Ik dacht, als ik het Kate eerst vraag, dan kan hij niet echt nee zeggen." 

Lees verder onder de foto. 

William en Catherine
Fotograaf Mario Testino maakt foto's van William en Catherine voor hun verloving.

Tijdens een vakantie in Kenia met vrienden gaat de prins op een knie en vraagt hij zijn geliefde ten huwelijk. "Het was in een rustige lodge en het was een heel romantisch en persoonlijk moment voor ons allebei." Catherine vertelt later dat de vraag compleet onverwachts komt.

Lees verder onder de foto. 

William en Catherine
Met deze officiële foto kondigen prins William en Catherine hun verloving aan in 2010.

Een paar weken later maakt het stralende pasverloofde stel hun verloving bekend op St. James's Palace. Aan haar ringvinger pronkt de ring met een grote blauwe saffier van prinses Diana. William heeft de verlovingsring van zijn moeder al drie weken voor het aanzoek in zijn rugzak zitten. "Dit is mijn manier om haar dichtbij te houden", legt William uit. 

William en Catherine verloving
Verlovingsring Catherine

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--