Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Acht bizarre weetjes over de nieuwe Thaise koning

3 mei 2019 · Leestijd 5 min

Het Thaise volk heeft lang moeten wachten op de officiële kroning van hun nieuwe koning. Na een lange periode van rouw vanwege het overlijden van koning Bhumibol (1927-2016), wordt zijn zoon Maha Vajiralongkorn aanstaande zaterdag officieel gekroond tot koning van Thailand.

Vajiralongkorn, toen nog prins, gaf al eerder zijn definitieve 'ja' op het koningsschap. Vanaf dat moment was hij koning Rama X en werden er posters van hem opgehangen en kon er begonnen worden met de verkoop van souvenirs zoals t-shirts en buttons met daarop afgebeeld zijn gezicht.

Het complete gebeuren rondom de 'nieuwe' Thaise koning doet denken aan de ontvangst van een wereldberoemde popster. Het zal je hierom wellicht niet verbazen dat de zoon van koning Bhumibol zich dan ook al jaren in zo'n soort wereld waant. Het ontbreekt de nieuwe koning niet aan de nodige sterallures en het zal hem een worst wezen hoe 'zijn' volk over hem denkt.

1._Hij_loopt_graag_rond_in_korte_topjes.jpg

Reden voor Vajiralongkorn om te dreigen met het blokkeren van Facebook in Thailand, nadat er beelden circuleerden van hem in een geel topje in een winkelcentrum. De koning blijkt fan van de niets verhullende topjes, want hij wordt er wel vaker in gespot als hij denkt ongezien op pad te kunnen. Ook beplakt hij zich met neptatoeages, die natuurlijk wel extra goed tot hun recht komen als hij zo'n topje draagt.

Foto_2_Koning_Thailand.jpg

Gelukkig werd hij tijdens dat wachten goed verwend. Zo vertelde de koning ooit dat hij op 12-jarige leeftijd zijn schoenveters niet meer kon strikken en de dienaren in het paleis het vanaf dat moment voor hem deden.

Foto_3_Thailand_koning.jpg

Vajiralongkorn had een poedel, genaamd Foo Foo. De (toen nog) kroonprins was zo dol op zijn blaffer dat hij hem de rang van luchtmaarschalk gaf, waardoor elke militair in het land voor de viervoeter moest salueren. Ook kleedde hij de hond voor een buffet aan in een gala-uniform, compleet met schoentjes voor zijn poten. Toen zijn favoriete huisdier overleed, organiseerde hij een vierdaagse boeddhistische begrafenis en crematie.

4.Hij_trouwde_al_met_vier_vrouwen.jpg

Drie dagen voor zijn officiële kroning kwam naar buiten dat Thailand een koningin heeft: Suthida Tidjai. Koning Rama X bleek in besloten kring getrouwd te zijn met de 40-jarige voormalige stewardess. Het was al jaren een publiek geheim dat de twee een relatie hadden, maar het werd steeds ontkend. Wel was het zo dat de Thaise vorst de vrouw al allerlei hoge functies toebedeelde. Zo benoemde hij haar in 2014 tot vicepresident van zijn lijfwacht, en twee jaar later werd hij haar generaal.

Koningin Suthida is de vierde vrouw van de Thaise koning. In 1977 trouwde hij met prinses Soamsawali Kitiyakara, een nicht van moeders kant. Ze hadden samen een dochter. Toen ze uit elkaar gingen, beschuldigde Vajiralongkorn prinses Soamsawali ervan dat zij volledig schuldig was aan de mislukte relatie. Vanwege het verbod op majesteitsschennis (in Thailand is het illegaal om de koning te belasteren, te beledigen of te bedreigen) kon ze zichzelf niet verdedigen.

Later trouwde hij met actrice Yuvadhida Polpraserth. Het echtpaar had drie zonen en een dochter. Toen Yuvadhida met de kinderen naar Groot-Brittannië vluchtte, plaatste Vajiralongkorn posters buiten het paleis om haar te beschuldigen van overspel. De prins ontvoerde de dochter en bracht haar terug naar Thailand, waar ze de rang van prinses ontving. De moeder van de prinses en haar zonen werden ontdaan van hun diplomatieke paspoorten en koninklijke titels.

In 2014 scheidde hij van zijn derde vrouw Srirasmi Suwadee, nadat hij beweerde dat haar familieleden corrupt waren. In totaal heeft hij zeven kinderen.

Foto_5_Koning_Thailand.jpg

Volgens de Britse krant Daily Mail nam Vajiralongkorn zijn minnares, een voormalig stewardess, mee naar de crematie van zijn vader. Deze dame, met wie hij deze week trouwde, is nu koningin van Thailand. Suthida Tidjai kreeg eerder van de koning al allerlei eervolle titels die suggereerden dat ze getrouwd zouden zijn.

Foto_6_koning_thailand.jpg

De Thaise koninklijke familie is een van de rijkste ter wereld, waar Vajiralongkorn de ultieme erfgenaam van is. Zijn overleden vader koning Bhumibol was 30 miljard dollar waard.

Foto_7_Koning_Thailand.jpg

Veel royals hebben gediend in de strijdkrachten van hun land, waaronder bijvoorbeeld de Britse prins Harry. Maar geen enkele andere koninklijke persoon is daadwerkelijk in gevecht geweest in zijn eigen land. In de jaren zeventig zat hij als helikopterpiloot bovenop de contrarevolutiecampagne tegen de Communistische Partij van Thailand in het noorden en noordoosten van Thailand.

Foto_8_Koning_Thailand.jpg

Én hij doet gewoon waar hij zin in heeft. In Thailand staan fikse straffen op majesteitsschennis. Zo verdwijn je er gemakkelijk voor minstens drie en hoogstens vijftien jaar achter slot en grendel als je je negatief uitlaat over het koningshuis. Er zijn zelfs mensen vervolgd omdat ze een 'like' op sociale media gaven aan berichten die de waardigheid van het koningshuis schaadden. Of het volk blij is met hun nieuwe koning...? Dat weet niemand.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--