Wat is de achternaam van de koninklijke familie van België?
gisteren · 09:00
Update: gisteren · 09:57
Achternamen van koninklijke families gaan ver terug in de geschiedenis en vertellen een uniek verhaal. Het verhaal van de Oranjes in Nederland kennen we, maar wat is de achternaam van de Belgische koninklijke familie eigenlijk?
Het Belgische koningshuis draagt de naam 'Van Saksen-Coburg' of 'De Saxe-Cobourg' in het Frans. Sinds de Belgische Grondwet van 1831 is Van Saksen-Coburg de enige officiële juiste familienaam. Het Huis Saksen-Coburg is een zijtak van het Duitse adellijke Huis Wettin, en precies dat was een eeuw geleden een gevoelig onderwerp.
Lees verder onder de foto.
Omstreden
Wim Dehandschutter schrijft in zijn boek 'Achter de muren van het paleis' het volgende over het taboe dat rustte op de naam Van Saksen-Coburg: "Vanwege de wandaden van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) besloot koning Albert I afstand te doen van de Germaanse roots van de koninklijke familie. Hij paste het koninklijke wapenschild aan door de verwijzing naar Huis Wettin te verwijderen." De omstreden naam werd vervangen door 'Van België', een naam die sommige leden van de Belgische koninklijke familie tot op de dag van vandaag dragen. Dit zorgt soms voor verwarring.
Lees verder onder de foto.
Want wat is het nu: Van België of Van Saksen-Coburg? Dehandschutter zegt hierover: "Van Saksen-Coburg is de enige juiste familienaam. Dat is altijd zo geweest. De verwarring is ontstaan doordat de Coburgs hun familienaam niet meer gebruikten, maar zich lieten aanspreken op basis van hun titel prins(es) van België." Koning Albert I van België was niet de enige die zijn achternaam veranderde; de Britse koning George V wijzigde de naam van Saxe-Coburg-Gotha naar Windsor.
Lees verder onder de foto.
"Randstad van de koningshuizen"
Het Huis Saksen-Coburg was een belangrijke speler onder de koningshuizen in de achttiende en negentiende eeuw. Dehandschutter noemt dit Huis "misschien wel het belangrijkste uitzendkantoor voor prinsen en prinsessen naar buitenlandse koningshuizen." Het Belgische koningshuis is dus verbonden met veel andere koningshuizen, van het Verenigd Koninkrijk tot de Bulgaarste tak van het huis.
Lees verder onder de foto.
Voor het eerst weer zichtbaar
Dehandschutter vertelt in zijn boek wanneer de familienaam Van Saksen-Coburg binnen de familie weer meer in gebruik werd genomen. "Dat werd voor het eerst tastbaar toen Delphine Boël, na haar erkenning als biologische dochter van koning Albert II, de familienaam De Saxe-Cobourg kreeg." Het taboe rond de achternaam is sindsdien verdwenen. Op het wapenschild dat koning Filip in 2019 voorstelde, heeft het Huis Wettin ook weer een plek gekregen. Ook op foto's van prins Gabriel, die op de Militaire Academie studeert, is zijn volledige achternaam te zien op zijn uniform.
Meest gelezen
- Zien: prins Constantijn reikt de World Press Photo 2025 uit
Zien: prins Constantijn reikt de World Press Photo 2025 uit
- Zien: koningin Máxima in Rome voor inauguratie paus Leo XIV
Zien: koningin Máxima in Rome voor inauguratie paus Leo XIV
- Prinses Beatrix maakt kunstzinnig uitstapje met vriendin
Prinses Beatrix maakt kunstzinnig uitstapje met vriendin
Lees ook
- Terug in de tijd: het huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène
Terug in de tijd: het huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène
- Van informeel naar professioneel: hoe koningin Beatrix het koningshuis hervormde
Van informeel naar professioneel: hoe koningin Beatrix het koningshuis hervormde
- Wist je dat Nederland niet één, maar twee kronen heeft?
Wist je dat Nederland niet één, maar twee kronen heeft?