Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aha! Dit is waarom de kinderen van prins Maurits een andere achternaam hebben

5 april 2024 · Leestijd 2 min

Prins Maurits is de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Volgens de website van Het Koninklijk Huis luidt zijn volledige naam als volgt: Maurits Willem Pieter Hendrik Prins van Oranje-Nassau, van Vollenhoven. Zijn kinderen hebben een andere achternaam gekregen dan de prins, dit is waarom.

De kleinkinderen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben bij hun geboorte de achternaam Van Vollenhoven gekregen. Behalve de kinderen van oudste zoon prins Maurits. Zijn kinderen Anna (2001), Lucas (2002) en Felicia (2005) hebben de achternaam Van Lippe-Biesterfeld, Van Vollenhoven gekregen – en dat is niet voor niets. Koningshuisdeskundige Jeroen Schmale licht in de meest recente uitzending van Blauw Bloed toe hoe het zit.

Van Lippe-Biesterfeld, Van Vollenhoven

"Het geslacht Van Lippe-Biesterfeld stierf uit", zo vertelt Schmale. "Toen zei prins Maurits: als ik ga trouwen en kinderen krijg, krijgen zij de achternaam Van Lippe-Biesterfeld. Een soort eerbetoon aan zijn grootvader prins Bernhard." Bij Koninklijk Besluit is door toenmalig koningin Beatrix geregeld dat de kinderen van prins Maurits de familienaam Van Lippe-Biesterfeld, van Vollenhoven krijgen.

Lees verder onder de foto.

maurits_lucas
Prins Maurits en zijn zoon Lucas komen aan bij Thialf (2024).

Prins Maurits zelf heeft de achternaam Van Oranje-Nassau, net als zijn broers prins Bernhard, prins Pieter-Christiaan en prins Floris. Het blijft nog even ingewikkeld, want de kinderen van Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris hebben de achternaam Van Vollenhoven. Zij hebben immers geen adelijke titel, waardoor zij zich niet 'Van Oranje' mogen noemen.

Ook mooi om te lezen: het liefdesverhaal van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--