Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Advocaat: Prins Andrew is niet schuldig

14 september 2021 · Leestijd 3 min

De advocaat van de Britse prins Andrew heeft maandag tijdens een hoorzitting ontkend dat zijn cliënt een minderjarige vrouw heeft misbruikt. Volgens de advocaat, Andrew Brettler, is de civiele rechtszaak die de vrouw heeft aangespannen in New York daarnaast mogelijk niet rechtsgeldig. De prins is aangeklaagd door Virginia Giuffre, die zegt dat hij zich herhaaldelijk aan haar heeft vergrepen toen ze 17 jaar oud was.

Tijdens de telefonische hoorzitting zei Brettler dat Giuffre in 2009 een regeling heeft getroffen in een aparte rechtszaak. Daarmee zou ze hebben ingestemd dat ze niet langer het recht had de prins aan te klagen. "De aanklager heeft een regeling getroffen waarmee de hertog van York en anderen worden ontzien van mogelijke aansprakelijkheid", aldus de advocaat, die vanuit Los Angeles inbelde. "Dit is een ongegronde, niet-levensvatbare en mogelijk onwettige rechtszaak".

Ook zou Giuffre prins Andrew niet rechtmatig hebben gedagvaard. Zo zouden de papieren van de dagvaarding bij een politieagent die het huis van de prins bewaakte, zijn afgegeven. De advocaat van de vrouw stelt dat de papieren wel op de juiste manier zijn overhandigd.

De nu 38-jarige Giuffre beweert dat de zoon van de Britse koningin Elizabeth haar ruim twintig jaar geleden heeft misbruikt, rond dezelfde tijd dat ze ook door de omstreden zakenman Jeffrey Epstein seksueel werd misbruikt. De prins ontkent de beschuldigingen aan zijn adres.

De volgende zitting in de zaak staat gepland voor 13 oktober.

Bevoegdheid aanvechten

De Britse prins Andrew is ook van plan de bevoegdheid van een Amerikaanse rechtbank aan te vechten in de zaak. Dat meldt het Britse persbureau Reuters op basis van documenten die maandag bij een rechtbank in Manhattan door een advocaat van Andrew zijn ingediend. Het is niet bekend op welke gronden de prins de jurisdictie van de rechtbank wil aanvechten.

In New York was maandag de eerste hoorzitting van de rechtszaak die is aangespannen tegen de Britse prins. Lokale media schreven eerder dat de eerste zitting telefonisch zal plaatsvinden. De rechter in Manhattan wil onder meer bijgepraat worden over de pogingen om Andrew te dagvaarden. Die verliepen moeizaam, kon vorige week worden opgemaakt uit Britse media. De prins had zich naar verluidt verschanst op het koninklijke landgoed Balmoral.

Giuffre zegt dat de prins zich tientallen jaren geleden herhaaldelijk aan haar heeft vergrepen. Andrew zou toen te gast zijn geweest bij de omstreden zakenman Jeffrey Epstein. Die werd in 2019 dood aangetroffen in zijn cel nadat hij was beschuldigd van grootschalig misbruik van minderjarige vrouwen. Uit de lijkschouwing kwam naar voren dat hij zichzelf van het leven had beroofd. Prins Andrew heeft de beschuldigingen van misbruik tegengesproken.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--