Hoe een wetswijziging het leven van prins Laurent compleet veranderde
In 1991 is prins Laurent nog geen dertig jaar oud wanneer zijn leven compleet verandert. Aangezien koning Boudewijn van België geen kinderen krijgt, is Laurent zich aan het voorbereiden op een rol als reservetroonopvolger. Zijn broer prins Filip is eerste in lijn van de troonopvolging. Maar door een wetswijziging wordt hij plots uitgesloten van de troon.
In de eerste aflevering van de documentairereeks Laurent – de rebelse prins, wordt onderzocht waarom in 1991 de zogeheten Salische wet wordt afgeschaft waardoor vrouwen toegang krijgen tot de troon. Door die politieke beslissing zakt prins Laurent van plaats drie naar plaats vijf in de pikorde van de opvolging.
Over de Salische wet
De Salische wet stamt uit de vierde of vijfde eeuw en gaat onder andere over erfrecht. In die tijd was de juridische status van vrouwen ondergeschikt aan die van mannen. Zo hadden vrouwen geen universeel erfrecht, wat later belangrijke gevolgen had voor Europese vorstenhuizen. Deze wet bepaalde namelijk dat alleen mannelijke nakomelingen de troon konden erven. In 1991 schrapt België, als een van de laatste Europese landen, de regel van erfopvolging volgens de Salische wet en dat heeft grote gevolgen voor prins Laurent.
Lees verder onder de foto.
Prins Laurent geen geschikte troonopvolger?
Veel waarnemers denken dat de wet is afgeschaft door koning Boudewijn omdat die als geen ander weet hoe onhandelbaar zijn neefje op dat moment is. "Boudewijn was geen feminist. Hij was echt traditioneel. Hij wilde ook vasthouden aan de traditionele opvolging zoals beschreven in de grondwet. De mannelijke opvolgers vanaf Leopold I. In de jaren zeventig vond hij dat goed, in de jaren tachtig vond hij dat goed. Maar naarmate Laurent ouder werd, was dat opeens niet zo goed meer en werd Astrid een zeer levensvatbaar alternatief voor haar jongere broer", zo stelt Mario Danneels in de documentaire. Danneels is een Belgische journalist die in 1999 het bestaan van prinses Delphine aan het licht bracht.
Lees verder onder de foto.
Valse start
Prins Laurent krijgt eigenlijk bij zijn geboorte al een valse start. De Belgische media vinden de naam Laurent verdacht. Waar Filip en Astrid duidelijk vernoemd zijn naar leden van de Belgische koninklijke familie, is Laurent vernoemd naar de zus van koningin Paola. De pers wuift dit weg, en al snel vermoedt men dat Laurent "een klein bastaardje is", aldus Danneels. "Die identiteitscrisis begint dus al heel vroeg." Dat Albert en Paola afwezige ouders zijn voor hun drie kinderen, zorgt voor weinig warmte in het gezin. Laurent heeft dan de pech dat alle aandacht uitgaat naar zijn broer Filip, de opvolger. "Het ging altijd om Filip", zegt Danneels "en hij liep er voor spek en bonen bij." In zijn jongere jaren heeft Laurent het moeilijk, hij wordt baldadig en uiteindelijk wordt hij ondergebracht bij een gastgezin.
Lees verder onder de foto's.
De komende drie weken worden de andere drie afleveringen van de documentaire uitgezonden door de EO. Zondag 23 juni 22:55 is het tijd voor deel 2: Prins Populair. Terugkijken kan natuurlijk ook altijd via NPO start.
Foto's: ANP
Geschreven door
Renée Prenger