Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Afzien voor Thaise koningin tijdens koninklijke processie

6 mei 2019 · Leestijd 2 min

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft maandagmiddag de driedaagse plechtigheden rond zijn kroning afgesloten met een korte balkonscène en een ontvangst voor buitenlandse diplomaten. In de oude wijk van Bangkok vond er zondag een zeven uur durende koninklijke processie plaats.

Aan de kilometerslange tocht in de omgeving van het koninklijk paleis namen meer dan duizend soldaten deel. De 66-jarige koning liep niet zelf maar zat op een draagstoel geplaatste troon, die door militairen werd gesjouwd.

De nieuwe koningin Suthida, transpirerend onder de Thaise variant van de Britse berenmuts, legde de hele route te voet af. Ze marcheerde mee met de soldaten die de draagstoel omringden. Tijdens de tocht werd drie keer halt gehouden bij een voor de dynastie belangrijke tempel.

Langs de route zaten tienduizenden in het geel geklede Thai die er uren in de verzengende hitte voor over hadden om de historische tocht te zien. De koning geldt in Thailand als een levende godheid. Vajiralongkorn is de opvolger van zijn vader Bhumibol, die in oktober 2016 overleed na zeventig jaar op de troon te hebben gezeten.

Lees verder onder de foto's.

Koning Vajiralongkorn verleende zondag zijn moeder koningin Sirikit de nieuwe titel van 'koningin-moeder'. De echtgenote van wijlen koning Bhumibol ontbrak zoals verwacht bij alle plechtigheden. Ze heeft enkele jaren geleden een beroerte gehad en is sindsdien niet meer echt in het openbaar getreden. 

De Thaise koning bevestigde zijn zus prinses Sirindhorn als nummer vier van de koninklijke familie, na het koningspaar en de koningin-moeder. De twee dochters en het enige nog erkende zoontje, prins Dipangkorn, kregen ook koninklijke promotie hetgeen zich uitte in nieuwe onderscheidingen en een langere titel.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--