Alles over het bezoek van koning Willem-Alexander aan New York
Koning Willem-Alexander opent woensdag met een toespraak de VN-conferentie over water. Daarna zal hij spreken met secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres en enkele sessies bijwonen. Nederland is samen met Tadzjikistan medeorganisator van de conferentie.
Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."
Nederland houdt samen met het Centraal-Aziatische land Tadzjikistan de conferentie. "De verschillen konden niet groter", aldus de koning. "Het ene land heeft reusachtige bergen, het andere lage polders. Het ene ligt stroomopwaarts, het andere stroomafwaarts. Het ene is waar de rivier begint, het andere waar de rivier eindigt."
Lees verder onder de foto's.
Toekomst
Desondanks wil de koning samen met Tadzjikistan "het waterwiel laten draaien". Juist door de verschillen vertegenwoordigen beide landen "in feite de hele waterwereld". De landen willen vaststellen dat water "onze gemene deler is".
"We gaan een toekomst tegemoet waar we te veel of te weinig water hebben, of waar water te vervuild is", waarschuwt Willem-Alexander. In 2030 zal ongeveer de helft van de wereld kampen met "ernstige spanningen" omtrent water, aldus eerder VN-onderzoek. "Laten we niet vergeten dat dit al over zeven jaar is", zegt de koning. "We moeten water meer gaan waarderen, en het meer efficiënt en duurzaam gebruiken in iedere sector, zowel lokaal als wereldwijd."
Lees verder onder de foto.
De koning kwam dinsdag al aan in de stad en kreeg daar onder meer een rondleiding bij een stormwering in aanbouw. In 2012 werd New York geraakt door orkaan Sandy, waardoor veel straten onder water stonden en mensen soms gevangen zaten in hun huis. De stad werkt nu aan een waterwering om dit te voorkomen. In 2026 moet het project klaar zijn.
Lees verder onder de foto's.
Ook opende de koning dinsdag een 'tunnel', met daarin de expositie 'Source to Sea', ofwel 'van bron naar de zee'. De tunnel, in feite een tent van zo'n vijftien meter lang, symboliseerde water als verbinder: Tadzjikistan is met haar gletsjers een bron voor verschillende rivieren, en Nederland kenmerkt zich door haar gevecht met de zee.
Lees verder onder de foto's.
De Australische zakenvrouw Mina Guli, die 200 marathons heeft gerend om aandacht te vragen voor schoon water, overhandigde de koning en de Tadzjiekse president Emomalii Rachmon een vlag.
Lees verder onder de foto.
De conferentie duurt tot en met vrijdag. Dan wordt een "actieagenda" gepresenteerd, met daarin punten die worden meegenomen naar de volgende klimaattop. De verdeling van schaars water, het beschermen tegen extreem weer en het garanderen van schoon drinkwater zullen onder meer deel uitmaken van de agenda. In totaal doen ongeveer 6600 deelnemers mee aan de conferentie en zijn 193 landen vertegenwoordigd.
Houd dit artikel in de gaten voor meer informatie en beeldmateriaal.
ANP