Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vonden het in het begin raar om Spaans te spreken tegen Máxima

"In het begin vonden ze het heel raar om tegen hun moeder Spaans te spreken", zegt koning Willem-Alexander over de talen van zijn drie dochters bij de opening van de 90e editie van de Boekenweek. Pas wanneer Spaanse nummers 'in' worden, maken de drie prinsessen zich deze taal eigen. Lees hier verder.
"Het mooie van twee culturen die bij elkaar komen en er twee talen bij elkaar komen, is dat je kinderen hebt die in meerdere talen vloeiend zijn", vertelt koning Willem-Alexander dinsdagmiddag in Den Haag. Hij is daar voor de opening van de 90e Boekenweek dat dit jaar het thema 'Je Moerstaal' heeft. "Onze kinderen zijn eigenlijk drietalig opgevoed", duidt de koning. "In het Nederlands, Spaans en Engels. Maar uiteindelijk het feit dat ze onderling Nederlands spreken en nooit in een andere taal vervallen. Alleen als er anderen bij zijn waardoor ze in een andere taal moeten vervallen, spreken ze een andere taal. Dat toont echt wel aan dat dat hun moerstaal is. Alhoewel hun moerstaal, hun moeders taal officieel Spaans is."
"Nederlands als moerstaal"
"In het begin vonden ze het heel raar om tegen hun moeder Spaans te spreken", verklapt de koning. "Zij verstond toch Nederlands, dus waarom zou je de moeite doen om toch Spaans terug te praten? Maar toen kwamen liedjes als Despacito ineens in. Toen was het heel erg cool op school dat zij de enigen waren die dat nummer konden vertalen." Maar, zo stelt de koning de aanwezigen gerust: "Ze zijn Nederlands, ze blijven Nederlands en Nederlands is hun moerstaal."
Lees verder onder de foto.

Steun voor de cultuursector
Dat de cultuursector momenteel in zwaar weer zit door de aankondiging van bezuinigingen is koning Willem-Alexander niet ontgaan. "Ik vond het onterecht om op honderd jaar te wachten om de cultuursector te steunen", zegt koning Willem-Alexander in zijn toespraak. "Het boek is zo belangrijk in Nederland." Hij geeft aan dat de boeksector en de schrijfkunst "alle steun moet krijgen die het nodig heeft."
Lees ook over:
Boekenweek gaat van start: déze royals schreven een boek
Over de Boekenweek
De Boekenweek vindt dit jaar van dinsdag 12 tot en met zondag 23 maart plaats en gaat net als elk jaar gepaard met een Boekenweekgeschenk en een Boekenweekgedicht. Laatstgenoemde is dit jaar geschreven door de Iraans-Nederlandse Sholeh Rezazadeh en zij draagt het vandaag ook voor.
Beeld: ANP

Geschreven door
Renée Prenger