Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Amalia na 18e verjaardag 'incidenteel' op werkbezoek

16 juli 2021 · Leestijd 2 min

Als prinses Amalia 18 jaar wordt, zal zij af en toe op pad gaan voor een werkbezoek. Dat vertelde koning Willem-Alexander tijdens het persgesprek bij Paleis Huis ten Bosch.

De koning vertelde dat Amalia op haar achttiende ook 'constitutioneel' meerderjarig wordt. "Ze mag opvolgen en ze moet zich voorbereiden. Ze zal meer zichtbaar zijn. En ook taken uitvoeren, en bezoeken afleggen."

Prinses Amalia kan haar tussenjaar maar moeilijk plannen. Door de coronapandemie is nog veel onzeker, zo vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdagmorgen tijdens de jaarlijkse ontmoeting met de pers.

Amalia (17) die donderdag haar gymnasiumdiploma ontving, wil voordat ze gaat studeren een jaar andere dingen doen: de wereld verkennen en stage lopen bij interessante bedrijven. Dat laatste is nog een probleem "want bedrijven weten niet of ze vasthouden aan thuiswerken of niet. Stage lopen heeft geen zin als je dat achter je scherm moet doen", zo verduidelijkte de koning het dilemma.

Amalia gaat na haar achttiende verjaardag, wanneer ze ook staatsrechtelijk meerderjarig wordt en haar vader kan opvolgen, "incidenteel" koninklijke taken vervullen, aldus Willem-Alexander. Ze treedt toe tot de Raad van State en is er dan ook bij op Prinsjesdag, maar een "volle agenda" krijgt ze voorlopig niet. Na het 'gapjaar' komt de studie.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--