Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Harry verandert de achternaam van zijn kinderen en ze heten nu...

19 februari 2024 · Leestijd 4 min

Prins Harry en hertogin Meghan zijn weer volop in de media. Zo lanceerde het paar vorige week hun nieuwe website: sussex.com. Dit weekend kwam het nieuws naar buiten dat hun kinderen prins Archie en prinses Lilibet een andere achternaam hebben gekregen.

Waar je een paar weken geleden nog blij moest zijn met een glimp van prins Harry en hertogin Meghan, zijn er deze week een hoop nieuwe beelden van het stel. Prins Harry en Meghan waren afgelopen week in Canada ter voorbereiding van The Invictus Games in Vancouver. Maar wat ons vooral op is gevallen is de nieuwe achternaam van Archie (4) en Lilibet (2). Zij hebben namelijk niet meer de achternaam van de Windsor-familie.

Hertog en hertogin van Sussex

Waar de kinderen van Harry en Meghan bij hun geboorte nog de namen Archie Mountbatten-Windsor en Lilibet Mountbatten-Windsor kregen, heten ze nu Sussex. Dit schrijven verschillende Britse media. In september 2022, na het overlijden van koningin Elizabeth kregen de kinderen al de titel van prins en prinses. Nu heten ze voluit Archie van Sussex en Lilibet van Sussex. Een opvallende gebeurtenis, zo stelt koningshuisdeskundige Tirza van der Graaf. "De titels en het monogram van Meghan staan prominent op de nieuwe site. Het is wel bijzonder dat ze de website nieuw leven inblazen, nadat ze een paar jaar eerder juist afstand van deden van die titel."

Dat ze dan ook hun kinderen deze 'nieuwe' achternamen geven valt op. "Eerst wilden ze hun kinderen zoveel mogelijk in de luwte laten opgroeien, zonder titels. Terwijl prins Harry en Meghan nu de naam meegeven die zij hebben gekregen bij hun huwelijk: hertog en hertogin van Sussex. Mogelijk wil het stel zo duidelijk maken dat ze één gezin vormen, mét koninklijke titels."

Lees verder onder de foto.

Meghan_zwanger.jpeg
Prins Harry en Meghan Markle kondigen in 2021 aan dat ze in verwachting zijn van een tweede kindje.

De reden van deze naamswijziging blijft giswerk, maar het is meerdere deskundigen opgevallen dat prins Harry steeds vaker zijn titel gebruikt. Sommige media zijn er dan ook van overtuigd dat er meer toenadering gaat komen tussen prins Harry en de Britse koninklijke familie.

Archie en Lilibet worden "heel snel groot"

Prins Harry en Meghan delen niet vaak iets over Archie en Lilibet, maar in Canada laat de prins zich toch uit over zijn kinderen. "Ze doen het geweldig", zo stelt de jongste zoon van koning Charles in een interview met Good Morning America. "Net als alle andere kinderen worden ze heel snel groot. Ze hebben allebei een ongelooflijk goed gevoel voor humor. Ze maken ons aan het lachen en houden ons elke dag met beide benen op de grond." Prins Harry sluit nog af met een lieve boodschap: "Ik ben heel dankbaar dat ik vader ben."

Lees verder onder de foto.

Lilibet
Prinses Lilibet op haar eerste verjaardag.

Harry spreekt over zijn bezoek bij koning Charles

In datzelfde interview wordt aan prins Harry gevraagd hoe het met zijn vader gaat. Begin februari werd bekend dat koning Charles een vorm van kanker heeft en daarvoor een behandeling ondergaat. De prins stapte na de bekendmaking direct op het vliegtuig om zijn vader te bezoeken.

"Ik ben er dankbaar voor dat ik op het vliegtuig kon stappen om hem te zien en tijd met hem door te brengen", zegt de prins, die vanuit Californië naar het Verenigd Koninkrijk was gekomen. Harry zegt ook dat hij houdt van zijn familie. Op de vraag of de band tussen hem en zijn familie hier hechter door wordt antwoordt hij bevestigend: "Dat weet ik zeker, ik denk dat elke ziekte, elke aandoening families samenbrengt."

Lees verder onder de foto.

Prins William, prins Harry, Meghan en Catherine arriveren in Westminster Abbey om een dienst bij te
Prins William, prins Harry, Meghan en Catherine arriveren in Westminster Abbey om een dienst bij te wonen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de wapenstilstand in het centrum van Londen op 11 november 2018.

Actief werkbezoek in Canada

Het werkbezoek in Canada was overigens voor de hertog en hertogin van Sussex erg actief en nonchalant. Prins Harry deed bijvoorbeeld mee met skeleton en leerde samen met de Canadese zanger Michael Bublé een vorm van curling. Hertogin Meghan keek vanaf de zijkant toe, maar zorgde met haar telefoon er wel voor dat ze dit moment van manlief voor altijd kan herinneren. De twee zijn momenteel weer terug in Californië, maar kijken met plezier terug op hun werkbezoek. Ze zijn erg dankbaar voor alle organisaties en hebben naar eigen zeggen een "fantastische week" gehad.

harry-miachael-buble
Prins Harry samen met Michael Bublé in Canada.

Foto's: ANP / Het Britse hof

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--