Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe de baard van prins Harry voor commotie zorgde op zijn trouwdag

12 april 2024 · Leestijd 3 min

Op 19 mei 2018 geven prins Harry en Meghan Markle, die zich na de bruiloft hertogin mag noemen, elkaar het jawoord in de St. George's Chapel in Windsor. Alle ogen zijn die dag gericht op de bruid, maar ook de baard van prins Harry is onderwerp van gesprek, zo blijkt achteraf.

In zijn boek Spare wijdt prins Harry een heel hoofdstuk aan de commotie die ontstaat wanneer hij zijn baard wil behouden voor zijn bruiloft. Prins Harry en prins William krijgen er zelfs een woordenwisseling door. Het is niet voor het eerst dat Harry een ruzie met zijn broer in het boek beschrijft. Zo vertelt hij in Spare ook over de keer dat prins William hem fysiek aanviel.

Toestemming van koningin Elizabeth II

Prins Harry moet officieel toestemming vragen aan zijn grootmoeder, koningin Elizabeth II, om zijn baard te behouden voor zijn trouwerij. "Het was een klein verzoek", zo schrijft hij in zijn boek. De prins noteert dat "sommigen vonden dat een baard een duidelijke inbreuk op het protocol en de al lang bestaande normen was, vooral omdat ik in mijn legeruniform zou trouwen."

Lees verder onder de foto.

Harry-en-Elizabeth.jpg
Koningin Elizabeth II en prins Harry.

Baard als therapie

"Maar ik zat niet meer in het leger en wilde maar wat graag vasthouden aan iets waarmee ik op effectieve wijze mijn angst onder controle had gekregen." Zijn baard is voor prins Harry een soort therapie. "Wat het ook was, ik werd er kalmer door en op de dag waarop ik trouwde wilde ik zo kalm mogelijk zijn." Meghan heeft hem een overigens nog nooit zonder baard gezien en houdt naar eigen zeggen van die baard. "Ze hield ervan om hem vast te pakken en mij voor een kus naar zich toe te trekken", aldus Harry. "Ik wilde niet dat ze door het gangpad zou lopen en een vreemde zou zien."

Lees verder onder de foto.

Harry_en_Meghan_close_sportwagen.jpg
Prins Harry en hertogin Meghan op hun bruiloft.

Discussie met prins William

Harry legt de situatie uit aan zijn grootmoeder koningin Elizabeth en ze begrijpt het gelukkig, de baard mag blijven. Maar prins William is minder makkelijk over te halen. Hij hecht volgens zijn jongere broer veel waarde aan het protocol, maar de discussie bevat ook een persoonlijk element. Het feit dat prins Harry toestemming vraagt aan zijn grootmoeder schiet bij de prins van Wales in het verkeerde keelgat, omdat Harry de koningin in een ongemakkelijke positie gebracht zou hebben.

Lees verder onder de foto.

Harry_naar_Nederland_2.jpg
Prins William en prins Harry.

"De discussie, van persoon tot persoon, aan de telefoon, duurde meer dan een week", zo valt te lezen in het boek. "Op een gegeven moment beval hij me zelfs, als de troonopvolger tegen de reserve, om me te scheren." Dan komt de aap uit de mouw, want prins William heeft zoveel aandacht voor Harry's baard omdat hij zelf zijn baard niét mocht laten staan op zijn trouwdag. De baard blijft, ondanks het protest van broer William. Harry is nog wel op zijn hoede tijdens zijn vrijgezellenfeest, uit angst dat William zijn baard af zou scheren tijdens een dronken bui.

Dat is, zoals wij nu weten niet gebeurd, want de baard van Harry zag er op zijn trouwdag met Meghan net zo uit als daarvoor.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--