Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Koningin Juliana en prins Bernhard met hun dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Christina.

Beatrix als kind gearresteerd

17 november 2015 · 15:07

Update: 27 mei 2025 · 18:11

Prinses Beatrix is als kind, evenals haar zusje Irene, gearresteerd wegens diefstal. Samen met een aantal klasgenootjes kwamen de meisjes uit school en toen ze langs een groentezaak liepen konden ze de verleiding niet weerstaan: ze pakten wat fruit. Het kwam hen op een paar uur cel te staan.

De anekdote staat beschreven in het vandaag verschenen boek ‘De Amerikaanse prinses’ van Annejet van der Zijl. De historica beschrijft daarin het leven van de kleurrijke Allene Tew (1872 – 1955), een van de peetmoeders van Beatrix. Allene, officieel Gravin Allene de Kotzebue, onderhield een warme band met de Nederlandse koninklijke familie en hield het wel en wee van de Oranjes goed bij. Voorbeeld In een (ongedateerde) brief schreef  ze: ‘Heb je in de kranten gezien dat de oudste dochters van Juliana gearresteerd zijn? Ze kwamen uit school met een stel klasgenootjes en pakten, toen ze langs een groentezaak liepen, wat fruit. Ik weet dat zo’n jong stel kinderen denkt dat zoiets een grappige streek is, maar de politie kwam en heeft alle kinderen gearresteerd. Ze belden naar het paleis om te zeggen  dat Trix en Irene daar met de rest zaten. Juliana vroeg naar de straf en de politieman zei: ‘Twee uur cel.’ Juliana zei: ‘Prima, geef mijn dochters een uur extra, want zij zouden een voorbeeld voor de rest moeten zijn.’ Ik vind het geweldig dat ze dat zo meteen zei, zo slim en wijs – en ook voor de communisten om dit te horen: wat een les!’ Stalhouderij Allene Tew groeide op in een stalhouderij op het Amerikaanse platteland en kwam via een van haar echtgenoten (ze trouwde vijf keer) in het zakenleven terecht. Ze omringde zich met politici, kunstenaars en royalty. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog had ze haar man en beide kinderen verloren, waarop deze ‘richest and saddest widow of New York’ de boot nam naar Europa. De speurtocht van Annejet van der Zijl naar het turbulente leven van Allene begon in de zomer van 2009. In het kader van haar promotie-onderzoek naar Prins Bernhard bezocht ze het Franse zeehuis waar Allene in 1955 haar laatste winter bleek te hebben doorgebracht. Nog diezelfde middag wist ze: ‘over deze vrouw ga ik een boek maken.’ Amerikaanse droom Om het dynamische en tragische leven van deze vrouw te kunnen reconstrueren reisde Van der Zijl naar vele bibliotheken en krantenarchieven. Het feit dat Allene een Amerikaanse was maakte het voor haar extra interessant. ‘Nadat ik met mijn eerdere boeken vooral de geschiedenis van Nederland en Duitsland had herbeleefd, kreeg ik zin in de grote wereld, en bovendien in Amerika. (…) Allene was mijn Amerikaanse droom.’ Kijk zaterdag naar Blauw Bloed voor een reportage over 'de Amerikaanse prinses'!

Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalBeatrix Wilhelmina Armgard
Beatrix Wilhelmina Armgard
Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalIrene Emma Elisabeth
Irene Emma Elisabeth

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.