Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix over prins Claus: "Ik heb ontzettend veel geluk gehad"

28 januari 2024 · Leestijd 4 min

Prinses Beatrix trouwde op 10 maart 1966 met prins Claus von Amsberg. Het stel trouwde in een rumoerige tijd, wat niet veranderde toen Beatrix in 1980 koningin van Nederland werd. Alhoewel Beatrix haar gezinsleven graag beschermde voor de pers, is de prinses in interviews verrassend open geweest over onder andere haar huwelijk met prins Claus. We zetten een aantal mooie quotes van Beatrix over 'haar' Claus voor je op een rij.

De liefde van prinses Beatrix voor prins Claus (en andersom) spat van de gezamenlijke foto's af. Maar ook als je oudere interviews terugleest krijg je een warm beeld van het huwelijk tussen de twee geliefden. 

Ook mooi om te zien: het fotoboek van het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus.

"Ik heb ontzettend veel geluk gehad"

Tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix blijkt al hoeveel ze heeft aan haar man. Zo zegt Beatrix in de toespraak bij haar inhuldiging op 30 april 1980 het volgende: "Ik besef me hoe gelukkig ik ben dat naast mij mijn man staat, die mij steunt, aanvult en corrigeert." 

Lees verder onder de foto. 

Beatrix-claus
Een jonge prins Claus slaat een liefdevolle arm heen om 'zijn' prinses Beatrix.

Tijd voor elkaar maken

Journalist Hella Haase vraagt tijdens een rondleiding op Paleis Noordeinde naar het huwelijk van koningin Beatrix met prins Claus. Het interview is ter ere van de 50ste verjaardag van Beatrix en is opvallend openhartig. Zo vertelt de toenmalige koningin dat ze om het huwelijk – ondanks de drukke agenda's en de meningen van buitenaf – goed te houden "af en toe de tijd nemen om even bij te praten en ook rust te creëren. Het gaat dan om momenten waarop je samen bent zonder dat er anderen om je heen zijn en zonder telefoon of wat dan ook." 

Lees verder onder de foto. 

beatrix-claus-vakantie
Op vakantie geniet het paar van elkaars aanwezigheid.

"We hebben dat ook vanaf het begin heel erg belangrijk gevonden in ons huwelijk", zo vertelt Beatrix, dan nog als koningin, in een interview in 2005 met Dorien Pessers. "Omdat je beiden natuurlijk actief bent en veel verschillende dingen doet; dat er altijd tijd voor ons samen zou zijn en voor ons gezin." In het interview legt de toenmalige koningin uit dat ze de agenda's van haar en prins Claus op elkaar afstemden zodat er altijd ergens in de week tijd en ruimte was voor elkaar. 

Lees verder onder de foto. 

beatrix-claus-1965
Deze liefdevolle blik van prinses Beatrix aan Claus bij de aankondiging van hun verloving in 1965 zegt al bijna genoeg.

"We vullen elkaar erg goed aan"

Tegen Hella Haase zegt Beatrix over prins Claus: "We vullen elkaar heel erg goed aan, ook qua belangstelling, maar hij is degene die mij, laten we zeggen ook coacht. Hij geeft de leiding, geeft mij vaak goede adviezen, denkt ook heel erg goed na over de inhoud van mijn werk en helpt me daar enorm bij. Je moet het samen doen. Ik geloof niet dat dit een taak is die je alleen kunt doen. Ik ben dus erg gelukkig dat ik mijn leven deel met iemand die bereid is dit ook op zich te nemen." 

Lees verder onder de foto. 

Beatrix en Claus in 1973.
Beatrix en Claus in 1973.

De ziekte van prins Claus

Tot groot verdriet van de familie, wordt er bij prins Claus een ernstige vorm van depressiviteit geconstateerd. Dat dit zo openlijk naar buiten wordt gecommuniceerd, is mede te danken aan prins Claus zelf. "Het is in zo'n situatie beter om onmiddellijk duidelijk te zijn wat het is en er niet omheen te draaien", zo zegt Claus in een interview met Brugsma uit 1991. "Ik heb me er eigenlijk altijd prettig bij gevoeld om aan de mensen die met ons meeleefden, de waarheid te zeggen." Beatrix voegt daaraan toe: "Als je er samen doorheen komt, kan het ook zeer verrijkend zijn. Je bent ook meer aanspreekbaar voor mensen die eveneens veel verdriet hebben en ook moeilijke tijden meemaken." 

Lees verder onder de foto. 

Beatrix en Claus
Beatrix en Claus dansen jaren later nog steeds graag.

"Zonder mijn vrouw, had ik het nooit gehaald"

Niet alleen Beatrix spreekt mooie woorden over haar man, ook prins Claus kan er wat van. "Zonder mijn vrouw zoals ze is, had ik het nooit gehaald. Had ik het als het ware nooit overleefd", zo geeft de prins toe in een televisie-interview vanwege zijn 60ste verjaardag. In 1999 deed prins Claus er nog een schepje bovenop. "Ik ben zo gelukkig. Ik heb zo veel aan je te danken. Het is fantastisch. Dank je, Beatrix'', zo bedankte hij zijn vrouw bij de uitreiking van de Prins Claus-prijs dat jaar. 

Op 6 oktober 2002 overleed prins Claus op 76-jarige leeftijd aan de ziekte van Parkinson. Op 15 oktober 2002 werd prins Claus in het bijzijn van zijn familie bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. 

prinses_Beatrix_en_Claus.jpg

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--