Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe prinses Beatrix iedereen voor de gek wilde houden

23 mei 2024 · Leestijd 2 min

Het is april 1965 als Alida Bosshardt (later majoor Bosshardt) een introducé meeneemt naar de Wallen, de rosse buurt van Amsterdam. Het plan is dat niemand haar gast zal herkennen en de jonge vrouw is vermomd met een pruik en een bril. Doordat er een foto wordt genomen van het gezelschap wordt ze later toch herkend. Onder de vermomming zit niemand minder dan prinses Beatrix. En gelukkig voor ons is er de foto als bewijs, kijk maar mee.

Als heilsoldaat zet majoor Bosshardt zich haar hele leven in voor het Leger des Heils. Werk waarmee ze op veel bewondering en interesse kan rekenen, ook van het Koninklijk Huis. Daarom besluit de dan 27-jarige prinses Beatrix om samen met haar een dag de rosse buurt van Amsterdam in te trekken, om daar het tijdschrift van het Leger des Heils uit te delen en huisbezoeken te brengen aan prostituees. Omdat het bezoek geheim moet blijven, kiest Beatrix ervoor om zich te vermommen met een pruik en bril. Op de onderstaande foto zie je hoe dat eruitzag.

Lees verder onder de foto.

Beatrix vermomd op de Wallen
Een vermomde prinses Beatrix (links) tijdens een bezoek aan de Amsterdamse Wallen in 1965.

"In de zeik genomen"

Op het moment van het bezoek kan prinses Beatrix zich anoniem door de rosse buurt begeven, waar ze onder andere de tweelingzussen Louise en Martine Fokken bezoekt. Zij vertellen later aan het AD dat ze "toch wel in de zeik zijn genomen" door de prinses. "Ze deed glashard alsof ze een vriend had en moest gaan werken. Wij dachten: majoor Bosshardt heeft haar opgepikt uit de goot."

Een levenslange band

Het bezoek aan de Wallen in 1965 blijkt het startsein voor een levenslange band tussen prinses Beatrix en majoor Bosshardt, die elkaar nog vaak zouden blijven zien en spreken tot aan het overlijden van Bosshardt in 2007. In 2014 opent Beatrix de Majoor Bosshardtburgh, de nieuwe opvang van Het Leger des Heils in de rosse buurt. Ook koningin Máxima is een aantal jaar later aanwezig bij een bijeenkomst van Het Leger des Heils, als zij het Majoor Bosshardthuis in Amsterdam opent.

Beatrix opening Majoor Bosshardtburgh
Prinses Beatrix tijdens de opening van de Majoor Bosshardtburgh in 2014.

Bronnen: ANP / NOS Radio 1 / AD

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--